Svijet
0

Moskva neće dozvoliti pretres svojih brodova

SRNA
Aleksander Lukaševič
Aleksander Lukaševič
Rusija je danas upozorila da neće sarađivati po pitanju zahtjeva iz sankcija EU prema kojem evropske vlade mogu da pretražuju brodove za koje sumnjaju da prevoze naoružanje u Siriju.

Rusija, koja je u nekoliko navrata blokirala napore da se sirijskoj vladi zaprijeti sankcijama Vijeća sigurnosti i kritikovala je embarga zapadnih zemalja, saopštila je da "ne namjerava da učestvuje u mjerama za sprovođenje odluka EU usmjerenih protiv Sirije."

"Nećemo razmatrati apele i dati saglasnost za pretragu brodova koji plove pod ruskom zastavom niti ćemo primjenjivati restriktivne mjere prema njima", rekao je portparol ruskog Ministarstva inostranih poslova Aleksander Lukaševič.

Rusija se suočavala sa oštrim kritikama Zapada zbog isporuka naoružanja sirijskoj vladi. Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je tokom prošlog mjeseca da Rusija ne isporučuje bilo kakvo naoružanje koje može biti upotrebljeno u građanskim sukobima.

Ruski teretni brod za koji se navodilo da prevozi tri popravljena helikoptera i protivvazdušne sisteme u Siriju okrenuo se prošlog mjeseca ka Rusiji jer je osiguravajuća kompanija iz Londona povukla svoje osiguranje.

Ruski zvaničnici navodili su da će zastava ostrva Kurasao, pod kojom je plovio brod, biti zamijenjena ruskom i prvobitno je javljeno da brod ponovo plovi ka prvobitnoj destinaciji ali je ruska novinska agencija Interfaks prošle sedmice javila da su helikopteri istovareni u Rusiji.