Svijet
0

Moskva najavila sankcije protiv službenika British Councila

FENA
Rusko ministarstvo vanjskih poslova najavilo je u ponedjeljak sankcije protiv britanskog kulturnog centra British Councila, nakon odbijanja viza njegovim službenicima i ponovnog otvaranja dvije regionalne ispostave centra u Rusiji.

"Rusija neće više izdavati vize novim službenicima koji treba da odlaze u britanske konzulate u Sankt-Peterburgu i Jekaterinburgu radi obavljanja aktivnosti u British Councilu i neće više produžavati akreditacije aktuelnim službenicima", navodi se u saopćenju ruskog ministarstva.

Svi britanski službenici British Councila u Sankt-Peterburgu i Jekaterinburgu imaju diplomatski status. U Jekaterinburgu, ispostava British Councila je smještena u prostorijama britanskog konzulata.

"Uskoro će biti izdate procedure neophodne za plaćanje duga poreza ispostave British Councila u Sankt-Peterburgu", navodi se u tom saopćenju podijeljenom nakon poziva britanskog ambasadora Anthonya Brentona u ministarstvo vanjskih poslova.

Rusko ministarstvo je ocijenilo da je ponovno otvaranje regionalnih ispostava British Councila u Rusiji, uprkos zabrani ruskih vlasti, bila "smišljena provokacija s ciljem da podigne tenzije u rusko-britanskim odnosima".

"Ako Brirish Council nastavi svoje aktivnosti po regiji, Rusija ima pravo da poduzme dodatne mjere, uključujući i prema predstavništvu British Councila u Moskvi", upozorava ministarstvo.

Glasnogovornik britanske ambasade James Barbour je naglasio da bi "svaka akcija porotiv British Councila od strane Rusije bila kršenje međunarodnog i prava i ruskog zakona".

British Council je ponovo otvorio svoja vrata u ponedjeljak u Sankt -Peterburgu nakon novogodišnjih praznika, prkoseći time ruskim vlastima koje su tražile zatvaranje ovog, kao i centra u Jekaterinburgu, argumentirajući to problemima pravne prirode.