Svijet
0

Moskva i Peking se protive miješanju u arapske stvari

FENA
Moskva i Peking su saopćili da se protive svakom stranom miješanju u krize u arapskim zemljama, u trenutku kada Zapadnjaci traže njihovu podršku u vezi sa Sirijom, navodi se u saopćenju potpisanom u četvrtak, za vrijeme posjete kineskog predsjednika Hu Jintaoa Rusiji.

"Međunarodna zajednica može pružiti konstruktivnu pomoć kako ne bi dopustila da se situacija pogorša, ali nijedna strana sila ne treba da se miješa u unutrašnje stvari zemalja u regiji", navodi se u saopćenju koje su potpisali ruski predsjednik Dmitrij Medvedev i kineski predsjednik Hu Jintao.

"Obje zemlje pozivaju na rješavanje kriza miroljubivim sredstvima", navodi se u saopćenju.

Rusija i Kina su bojkotirale razgovore na nivou stručnjaka Vijeća sigurnosti UN-a tokom vikenda o nacrtu rezolucije koja bi osudila krvavu represiju u Siriji.

Obje zemlje, stalne članice Vijeća sigurnosti, žestoko se protive usvajanju rezolucije protiv režima predsjednika Bashara al-Assada.

Što se tiče Libije, "najvažnije je da se postigne brz prekid vatre i rješavanje libijskog problema političkim i diplomatskim sredstvima", istakli su Moskva i Peking.

Izaslanik ruskog predsjednika Mihail Margelov nalazi se u četvrtak u Tripoliju, nakon što je boravio u uporištu opozicije u Bengaziju, u okviru misije ruskog posredovanja u libijskoj krizi.