Svijet
1

Morsi: Narod me izabrao i niko mi neće naređivati šta da radim

FENA
Morsijevo obraćanje na televiziji (Foto: AFP)
Morsijevo obraćanje na televiziji (Foto: AFP)
Egipatski čelnik Mohamed Morsi insistira na tome da je legitimni predsjednik države, dok su masovni protesti odnijeli nove ljudske žrtve u prijestolnici Kairu.

U televizijskom obraćanju u utorak navečer, Morsi je odbacio ultimatum vojske da se politička kriza mora okončati u srijedu, prenosi BBC.

Morsi je izjavio da mu niko neće naređivati šta da radi i zatražio mirne proteste.

Najmanje 16 osoba je ubijeno na jednom skupu Morsijevih pristalica u utorak navečer.

Vojska je ranije objavile detalje svoje "mape puta" za egipatsku budućnost.

U vojnom planu, u čije detalje je uvid imao i BBC, navodi se održavanje novih predsjedničkih izbora, ukidanje novog ustava zemlje i raspuštanje parlamenta.

Vojska je upozorila u ponedjeljak da će intervenirati u političkoj krizi ako se ne pronađe rješenje, dajući Morsiju rok od 48 sati da postigne sporazum s opozicijom.

Ultimatum ističe oko 16:30 sati u srijedu.

Protesti, ipak, ne pokazuju znake jenjavanja. Ministarstvo zdravstva saopćilo je da je 16 osoba ubijeno i 200 ranjeno na skupu Morsijevih pristalica na Kairskom univerzitetu u utorak navečer.

Svjedok Mostafa Abdelnaser izjavio je novinskoj agenciji AFP da su se Morsijeve pristalice našle pod napadom neidentifikovanih ljudi iz vatrenog oružja.

U 45-minutnom obraćanju na državnoj televiziji, Morsi je izjavio da prihvata pravo na mirne proteste, ali je dodao da je poštovanje ustavnog poretka zemlje "jedina garancija protiv novog krvoprolića".

"Kada dođe do nasilja i pljački, ja moram djelovati", kazao je.

Morsi je izjavio da će dati život za odbranu ustavnog poretka zemlje.

On je za nemire optužio ostatke svrgnutog režima Hosnija Mubaraka i pozvao demonstrante da poštuju zakon.

Morsi je pozvao na uspostavu komisije za pomirenje i na usvajanje povelje o medijskoj etici, i dodao je da je spreman sastati se sa svim grupama i pojedincima u okviru procesa nacionalnog dijaloga.

Čelnik opozicione grupe Tamarod (Pobuna), Mohamed Abdelaziz, izjavio je za AFP: "To je predsjednik koji prijeti vlastitom narodu, Mi ga ne smatramo predsjednikom Egipta".