Svijet
0

Moguć samit Eurozone o pomoći Grčkoj

FENA
Herman van Rompuy (Foto: Reuters)
Herman van Rompuy (Foto: Reuters)
Predsjednik Evropskog vijeća Herman van Rompuy namjerava prije početka samita predsjednika država ili vlada svih 27 zemalja članica EU-a u četvrtak sazvati samit čelnika 16 zemalja članica eurozone kako bi razgovarali o mogućnostima novčane pomoći Grčkoj, doznaje se iz diplomatskih izvora.

Prema tim izvorima, samit eurozone mogao bi se održati u četvrtak ujutro, dok je početak dvodnevnog samit EU-a predviđen za četvrtak popodne.

Takav sastanak zatražili su u utorak francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i španski premijer Jose Luis Zapatero, ali se još ne zna stajalište njemačke kancelarke Angele Merkel.

Herman van Rompuy u utorak je poslao pismo čelnicima zemalja članica EU-a u kojima ih poziva na proljetni samit u četvrtak i petak u Bruxellesu.

Glavne teme su ekonomija i nova strategija EU-a za ekonomski rast i zapošljavanje, koja bi se trebala usvojiti na samitu u junu.

Tokom radne večere u četvrtak navečer, čelnici će razgovarati o mogućnostima veće koordinacije ekonomskih politika zemalja članica. U petak je na dnevnom redu rasprava o borbi protiv klimatskih promjena.