Prate ga skupi kvarovi
61

Moćni britanski nosač aviona HMS Prince of Wales je više na popravku nego na moru

D. B.
Najveći vojni brod Britanske kraljevske mornarice, nosač aviona HMS Prince of Wales, proveo je više vremena na popravku nego na moru otkako je ušao u službu 2019. godine.

The Times piše da se nosač aviona trenutno nalazi u Škotskoj zbog slomljene osovine propelera. Brod vrijedan 3,2 milijarde funti je proveo svega 267 dana na moru otkako je u aktivnu službu ušao u decembru 2019. godine, no na Badnjak je "upisao" 268. dan koji je proveo na popravkama.

Admiral Sir Tony Radakin je priznao da je nosač aviona "izvor duboko frustrirajućih problema". Naveo je da su ovakvi megabrodovi "masivni kapitalni projekti u kojima ponekad stvari krenu pogrešno".

Kraljevska mornarica opisuje nosač kao "jedan od najmoćnijih ratnih brodova ikada napravljenih u Velikoj Britaniji". Ovaj nosač može "lansirati" NATO-ve najnovije F-35B borbene avione, njegova pista je duga 280 i široka 70 metara, a za njegov rad se brine 1.400 članova osoblja.

Kvarovi nosača aviona su počeli s dvije veće poplave 2020. godine. Druga je vodom ispunila prostoriju s motorima u koju je ušlo hiljade litara morske vode. Zbog toga je HMS Prince of Wales propustio planirano putovanje u SAD te se vratio u luku u Portsmouth na šestomjesečne popravke.

Brod je potom uspio otploviti do Gbraltara 2021. godine, no godinu dana kasnije je ponovo doživio katastrofu kada se pokvario nedugo nakon napuštanja Portsmoutha na putu prema SAD-u u augustu. Inžinjeri su otkrili oštećenje osovine propelera, a zvaničnici mornarice su optužili posadu da je nije adekvatno podmazala.

Glasnogovornik Kraljevske mornarice je za The Times rekao da će popravak trajati do proljeća 2023. godine, a nakon toga će se brod vratiti u Portsmouth na "ranije planirano održavanje".

Laburistička stranka je kritikovala vladu jer je dopustila da se brod konstantno kvari.

"Potrebno je da naša flota bude na moru, a ne u doku. HMS Prince of Wales je vodeći brod NATO-a, a ministri ne smiju dozvoliti da problemi utječu na mogućnost naših oružanih snaga da vode zajedničke vježbe", izjavio je britanski političar John Healy.