Kosovo 186. članica
0

MMF potvrdio članstvo Kosova

FENA
Međunarodni monetarni fond (MMF) u petak je objavio odluku o primanju Kosova kao svoje 186. članice, što je važan iskorak u naporima te bivše srbijanske pokrajine da osigura što šire međunarodno priznanje.

"Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u petak je potvrdio glasovanje Odbora guvernera MMF-a kojim je ponuđeno članstvo Republici Kosovo", stoji u priopćenju koje je objavio Fond.

Kosovo će postati 186. članica MMF-a kada njegovi ovlašteni predstavnici potpišu pristupne dokumente koje državna tijela prethodno moraju formalno prihvatiti, navodi se u priopćenju.

Za Kosovo je predložena inicijalna kvota MMF-a od 59.0 milijuna Posebnih prava vučenja (SDR), što iznosi oko 88.64 milijuna US dolara, priopćio je Fond.

Za usporedbu, Srbija, kojoj je Kosovo pripadalo do 1999. kada je stavljeno pod upravu UN-a, ima 467.7 SRD-a ili 0.22 posto kvote MMF-a, dok susjedna Albanija ima 48.7 milijuna SRD-a ili 0.02 kvote MMF-a.

SRD služi kao mjera veličine nacionalnog gospodarstva i količina do koje MMF može privremeno otkupiti nacionalnu valutu u interesu uravnoteženja bilance plaćanja pojedine članice.

SAD, Francuska, Njemačka i Velika Britanija vršile su snažan pritisak za primanje Kosova u MMF, kojem su se po drugoj strani aktivno protivile Rusija i Srbija.

Apsolutna prevaga zemalja Zapada u vlasničkoj strukturi MMF-a tolika je da nije ostavljala izgleda protivljenju.

Primjerice, SAD ima 17.09 posto glasačke kvote MMF-a, Japan 6.13 posto, Njemačka 5.99 posto, Francuska i Velika Britanija po 4.94 posto, što je zajedno 39.09 posto kvote, dok Rusija (2.74 posto) i Srbija (0.22) zajedno nemaju ni tri posto kvote Fonda (2.96).

SAD i druge zemlje insistirale su na učlanjenju Kosova dijelom i zbog slabosti istočne Europe u globalnoj gospodarskoj krizi, gdje su zemlje jedna za drugom prisiljene tražiti pomoć MMF-a. Posljednji je primjer Rumunjska kojoj je izvršni odbor MMF-a u ponedjeljak odobrio "stand by" aranžman vrijedan 12,9 milijardi eura.

Radio se pritisak da se Kosovo dovede pod kišobran MMF-a kako bi mogao koristiti njegova sredstva. Rašireno je očekivanje da će Kosovo zatražiti pomoć MMF-a, izvijestio je ranije ovoga tjedna The Wall Street Journal.

Pridruživanje MMF-u osigurat će Kosovu važan pristup dodatnoj gospodarskoj pomoći i pružiti jamstva mogućim ulagačima.