Svijet
0

MMF otpisuje najsiromašnijima 40 milijardi dolara duga

NINA
Zemlje članice Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) postigle su sporazum o otpisu duga u iznosu od 40 milijardi dolara za najsiromašnije zemlje svijeta, saopštio je sinoć MMF u Washingtonu.

"Historijski proces otpisa (multilateralnog) duga započeo je danas", saopštio je novinarima predsjednik monetarnog odbora MMF-a Gordon Brown te dodao da su pregovarači postigli sporazum o svim elementima otpisa duga i da će 24-člani izvršni bord direktora MMF-a uskoro i formalno potvrditi taj dogovor.

Principi tog otpisa, koji će se odnositi na dvadesetak država uglavnom iz Afrike, usvojeni su na summitu grupe osam najrazvijenijih zemalja svijeta (G-8) u julu ove godine u Škotskoj. Inicijalnim prijedlogom bilo je predviđeno da MMF, Svjetska banka i druge međunarodne financijske organizacije otpišu dug od 40 milijardi dolara za 18 najsiromašnijih zemalja, ali je njihov broj proširen, tako da će ukapan iznos otpisanog duga dostići više od 55 milijardi dolara u sljedećim dekadama.

Od ukupnog duga, MMF treba otpisati oko 11 posto, dok se najveći dio tiče Svjetske banke (70 posto), tako svi očekuju odluku njenog izvršnog odbora koji danas drži godišnje zasjedanje.

Brown je izjavio da je optimist da će Svjetska banka donijeti istu odluku kao i MMF.