Strah za budućnost
0

Mladim Afganistancima je bitno da odu iz zemlje, nije bitno kako

Klix.ba
Afganistanci s dozvolama privremenog boravka u Francuskoj (Foto: AFP)
Afganistanci s dozvolama privremenog boravka u Francuskoj (Foto: AFP)
Mohammad dolazi iz dobre porodice i ima dobar posao u jednoj američkoj građevinskoj firmi. Međutim, on svakodnevo gleda kako njegovi prijatelji i rodbina napuštaju Afganistan. Većina njih je otišla tokom ove i prošle godine.

Jedan od njih je pobjegao u Evropu nakon što je svjedočio samoubilačkom napadu talibana u hotelu u blizini Kabula prošlog juna.

"Sjedio je u restoranu kada je njegov brat pogođen u nogu. Sada se nalazi u Njemačkoj", kaže Mohammad.

Ovaj 27-godišnjak je arhitekt, on živi lagodnim životom, posjeduje iPhone, nov automobil, lijepu odjeću i ljetuje van zemlje. Međutim, čak i nakon 11 godina od zbacivanja islamističkih militanata sa vlasti on i njegovi prijatelji žive u strahu od talibana.

Napad na hotel Spozhmai 21. juna je bio jedan od najtežih ove godine. U napadu je poginulo 18 osoba.

Kako se Sjedinjene Američke Države i NATO pripremaju da napuste Afganistan 2014. godine, sve više pripadnika srednje klase strahuje da će se nasilje samo povećati i da će u zemlji nestati novca.

Petnaest Mohammadovih najbližih rođaka je već napustilo zemlju, a većina njih je otišla prošle godine.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, u svijetu trenutno ima 2,7 miliona izbjeglica iz Afganistana, što čini četvrtinu ukupnog broja izbjeglica. Vjeruje se da ih ima još dva miliona koji se skrivaju po raznim zemljama.

Od januara do oktobra ove godine 27.500 Afganistanaca je zatražilo politički azil u raznim zemljama, što je za četiri puta više nego 2005. godine, ali i nešto manje nego u istom periodu prošle godine. Kako se približava 2014. godina, mnogi Afganistanci se plaše da će odlazak američkih i NATO snaga pokrenuti novi civilni rat ili dozvoliti talibanima da preuzmu vlast.

"Svi se plaše 2014. godine, vjeruju da će nas druge zemlje zaboraviti. Većina muškaraca se ženi djevojkama iz drugih zemalja. To je jedan od načina da se pobjegne iz ove zemlje", kaže Baran, koja radi na jednoj radiostanici.

Kako kaže Baran, jedna od njenih sestara već studira u Švicarskoj, a druga pokušava dobiti stipendiju.

"Svi žele da odu. Imam pet bliskih prijatelja, svakodnevno razgovaramo o odlasku iz Afganistana, legalno ili ilegalno", dodaje Baran.

Ilegalni odlazak je jedna od opcija za napuštanje zemlje. Oni koji ljedima to omogućavaju naplaćuju po 20.000 dolara za vize i avionske karte.