ICTY
0

Mladića u dnevnoj sobi dočekao Šešelj

FENA
Nekadašnji zapovjednik vojske bosanskih Srba Ratko Mladić u pritvoru Haškog suda (ICTY) vidio se i razgovarao s Vojislavom Šešeljem, čelnikom srpskih radikala, i Veselinom Šljivančaninom, potpukovnikom bivše JNA.

Doskora najtraženiji haški bjegunac prebačen je u četvrtak među druge zatvorenike u krilo zatvora u Scheveningenu gdje se nalaze okrivljeni iz Srbije.

U blizini Mladićeve ćelije, osim Šešelja i Šljivančanina, nalazi se i Vladimir Lazarević, umirovljeni general Vojske Jugoslavije. Međutim, dva generala se još nisu vidjela jer Lazarević leži bolestan u ćeliji.

“Mladić nije puno pričao kako su protekli susreti sa Šešeljem i Šljivančaninom, ali je rekao da su bili korektni. On nema vremena da priča o detaljima“, kazao je za Blic odvjetnik Miloš Šaljić, član tima za obranu ratnog zapovjednika Srba u Bosni i Hercegovini.

Kako Blic saznaje, Ratko Mladić neće moći da se vidi s Radovanom Karadžićem, ratnim predsjednikom RS-a. Haško tužiteljstvo je tražilo ovu zabranu jer njihovi međusobni razgovori mogu utjecati na postupke koji se protiv njih vode. Njih dvojica bila su zajedno na optužnici koja je prvobitno podnesena 24. jula 1995.

Nakon uhićenja Karadžića 21. jula 2008. i njegovog prebacivanja u Scheveningen, njemu se sudi odvojeno od 26. oktobra 2009. Mladiću početak suđenja još nije zakazan, a određeno je pretresno sudsko vijeće u kojem su suci Christopher Flugge, Alphons Orie i Bakone Justice Moloto.

I Biljana Plavšić, nekadašnja predsjednica RS-a, izjavila je da u procesu protiv Radovana Karadžića, prvog predsjednika RS-a, i generala Ratka Mladića pred Haškim sudom neće svjedok Tužiteljstva.

Za Mladića kao i svakoga drugog zatvorenika vrijede ista pravila u pritvoru s punim dnevnim rasporedom koji podrazumijeva sat vremena koje može provesti vani, vježbe, medicinsku njegu, radnu terapiju, duhovno savjetovanje i odgovarajuće uvjete za pripremanje odbrane.

Također na raspolaganju ima informatičku opremu i obuku, posjete, kao i vrijeme ukoliko želi rekreaciju i sportske aktivnosti. Svi pritvorenici imaju satelitski TV-program i dobivaju tisak s područja bivše Jugoslavije.

Svakog dana ćelije se ujutro otključavaju i pritvorenici mogu slobodno kretati po svom spratu. Također pritvorenici sa svih spratova sudjeluju u zajedničkim aktivnostima, kao što su časovi engleskog jezika ili vjerske službe.

U šetnju od jednog sata na otvorenom idu pritvorenici s istog kata. Tokom dana pritvorenici mogu primati posjete. Oko podneva svi haški zatvorenici se vraćaju u ćelije kako bi se izvršila smjena straže a osoblje zatvora moglo ručati.