Svijet
230

Mladi Nijemci ne smatraju da je kršćanstvo važan dio njihovog nacionalnog identiteta

Klix.ba
Ilustracija (Foto: EPA)
Ilustracija (Foto: EPA)
Najnovije istraživanje koje je sproveo Istraživački centar Paw govori da mladi Nijemci ne smatraju da je kršćanstvo bitna odlika njihovog nacionalnog identiteta.

Istraživanje je sporovedeno o temi "Šta je potrebno da stvarno budete jedan od nas", a cilj je bio prikupiti podatke o stavovima koji se odnose na migrante i procese u savremenom društvu.

Prema dobivenim podacima, vrlo mali broj osoba u svijetu bitnom odrednicom čovjeka smatra mjesto njegovog rođenja. Tako samo 13 posto Australaca, 21 posto Kanađana, 32 posto Amerikanaca i 33 posto Evropljana vjeruje da je važno da osoba bude rođena u određenoj državi da bi se smatrala njenim istinskim državljaninom.

Na drugoj strani postoje i zemlje u kojima su statistike totalno drugačije, poput Mađarske gdje 52 posto ispitanika smatra mjesto rođenja bitnom odrednicom, Grčke (50 posto) i Japana (50 posto). U drugim Evropskim zemljama mali broj ispitanika smatra važnom poveznicu mjesta rođenja i nacionalnog identiteta pa tako taj broj u Njemačkoj i Austriji iznosi svega 13 posto, a u Švedskoj 8 posto.

Ipak, stanovnici svih država smatraju da je važno da istinski državljani poznaju dominantni jezik u državi u kojoj žive i taj broj u Evropi iznosi 77 posto, Japanu i SAD-u 70 posto, Australiji 69 posto i Kanadi 59 posto.

Pažnju javnosti posebno je privukao dio koji se odnosi na važnost religije u kontekstu nacionalnog identiteta. Iz Centra za istraživanje Paw navode da u tom kontekstu postoje različita stajališta.

Naime, 54 posto ispitanika u Grčkoj smatra da je važno biti krišćanin da bi se osoba smatrala pravim Grkom, dok na drugoj strani 57 posto Španaca i Šveđana smatra da religija uopće nije važna za nacionalni identitet.

Pogled na važnost religije uveliko je određena generacijskim faktorom pa tako osobe u dobi iznad 50 godina mnogo više smatraju da je religija važna za nacionalni identitet od osoba između 18 i 34 godine.

Tako naprimjer nijedan ispitanik u Njemačkoj koji se nalazi u grupi od 18 do 34 godine ne smatra da je kršćanstvo važna odrednica njihovog nacionalnog identiteta, dok suprotno mišljenje ima 16 posto ispitanih Nijemaca starijih od 50 godina.