Traže milionsku odštetu
0

Mladi Japanci tuže Tepco nakon što su dobili rak poslije nuklearne katastrofe u Fukushimi

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Šestero mladih ljudi iz Japana tužilo je operatera nuklearne elektrane u Fukushimi jer im je dijagnosticiran rak u godinama nakon nuklearne katastrofe iz 2011. godine.

Riječ je o mladim odobama koje su imale između 6 i 16 godina u vrijeme katastrofe uzrokovane potresom i cunamijem, a svi tvrde da su dobili rak zbog izloženosti radijaciji. Također, svi su podvrgnuti operaciji uklanjanja dijelova ili cijele štitne žlijezde, potvrdio je njihov advokat.

BBC piše da bi moglo biti teško dokazati da je radijacija uzrok njihove bolesti.

Grupa mladih od kompanije Tokyo Electric Power Company (Tepco), koja je operater nuklearne elektrane Fukushima, traži 5,4 miliona dolara kompenzacije. Glasnogovornik Tepca je kazao da je upoznat s tužbom te da će se oglasiti kada se analiziraju svi detalji tužbe.

Nuklearna katastrofa se dogodila 11. marta 2011. godine kada je snažni zemljotres sjeveroistočno od Japana uzrokovao cunami, a to je u konačnici dovelo do oštećenja elektrane.

Bila je to najgora nuklearna katastrofa još od Černobila 1986. godine, ali se smatra mnogo manje štetnom po lokalno stanovništvo jer je oslobođena manja količina radioaktivnog joda. Međutim, dugoročni efekti radijacije su i dalje tema debate.

UN-ovi eksperti su prošle godine zaključili da katastrofa nije dovela do direktnih zdravstvenih problema populacije, a Svjetska zdravstvena organizacija je u izvještaju iz 2013. godine saopćila da katastrofa nije uzrokovala nikakvo primjetno povećanje oboljevanja od raka u regiji.

Međutim, japanska vlada je 2018. godine najavila da je jedan radnik preminuo nakon što je bio izložen radijaciji te se složila da porodica mora dobiti kompenzaciju. Međutim, grupa koja tuži Tepco danas ima između 17 i 27 godina te tvrdi da nema porodičnu historiju raka štitne žlijezde.

Slučaj je privukao dosta pažnje, a mnoge porodice koje su živjele blizu Fukushime se odbijaju vratiti kućama.