Svijet
4

Mlada načelnica preporodila zaostalo indijsko selo svojih predaka

Klix.ba
Chhavi Rawayat sa mještanima Sode (Foto: AFP)
Chhavi Rawayat sa mještanima Sode (Foto: AFP)
Indijka Chhavi Rajawat (33) je žena koja nastoji razviti osiromašeno selo svojih predaka u pustinjskoj državi Rajasthan i uvesti ga u 21. stoljeće.

Rajawat je prije tri godine izabrana za svojevrsnu načelnicu ove lokalne zajednice koju uglavnom čine seljaci i radnici. Mještani sela Soda su morali razbiti sve predrasude, zanemariti kaste te spolne i vjerske prepreke kako bi je izabrali da vodi selo. Međutim, isplatilo im se. Načelnica, koja gradi karijeru u jednoj od najvećih telekomunikacijskih firmi u Indiji, donijela je u selo kvalitetniju vodu, solarnu energiju, asfaltirala je ceste, izgradila toalete i banku.

Soda je sinonim za zaostalost u ovom udaljenom kutku Rajasthana, gdje su kuće od blata, napajanje strujom nestabilno, nivo pismenosti ispod 50 posto, a strah od suše stalno prisutan, piše AFP. Mještani ističu kako načelnicin djed, koji je upravljao selom dvije decenije, nije donio nikakav napredak, ali su ipak željeli da neko iz njegove porodice preuzme njegovu ulogu. Danas su prezadovoljni, jer im je nova načelnica donijela veliki napredak.

"Indija ne može sporo napredovati, to mora ići puno brže. Moramo ljudima osigurati škole, struju, vodu i poslove koji su im potrebni", kazala je ona. Rajawat iza sebe ima obrazovanje i zbog toga je toliko cijene, završila je magisterij u oblasti poslovne administracije. Uz to, ona je političarka koja odbija davati i primati mito kako bi neki projekt bio završen, što joj je također donijelo dobar rejting.

Ona još nije odlučila hoće li ostati na čelu ovog sela kada joj istekne petogodišnji mandat, ali se nada kako će njen primjer poslužiti kao inspiracija drugim obrazovanim mladim ljudima.