Svijet
0

Mjesto ubijenih Hrvata iz Bleiburga kao memorijalni park

FENA
Područje zatrpanog protutenkovskog rova u Teznom kod Maribora, u kojemu se nalazi velik broj ubijenih Hrvata iz Bleiburga, slovenska vlada namjerava urediti kao memorijalni park i postaviti spomen-obilježja, izjavio je u četvrtak nakon sjednice vlade državni sekretar u ministarstvu za rad, porodicu i socijalnu skrb Marko Štrovs.

Vlada je razmatrala informaciju o tzv. prikrivenim grobištima, odnosno masovnim grobnicama iz vremena rata i poraća na području Slovenije, rekao je Štrovs i dodao da je vlada podržala prijedlog da se u suradnji s lokalnim vlastima u Mariboru pripremi program za uređenje i održavanje tog područja kao vojnog groblja i memorijalnog parka.

Pripremit će se i program uređenja i zaštite svih sličnih mjesta a do sada ih je državno povjerenstvo koje se time bavi evidentiralo oko 540, rekao je Štrovs.

On je dodao da će se memorijalni park Tezno protezati na cijelom području gdje su nedavnim sondiranjem nađeni posmrtni ostaci žrtava egzekucija izvršenih nakon Drugog svjetskog rata. Naglasio je da će se rad na otkrivanju "prikrivenih grobišta" nastaviti i da je slovenska vlada za to osigurala materijalne i kadrovske pretpostavke.

U zasutom protutenskovskom rovu u blizini novog mariborskog groblja Dobrava, po nekim se procjenama nalaze posmrtni ostaci oko 20.000 žrtava ubijenih nakon završetka Drugog svjetskog rata.

Pretpostavlja se da je u većini riječ o Hrvatima koji su vraćeni iz Austrije nakon predaje kod Bleiburga.

To je najveće poratno stratište s ostacima žrtava iz vremena nakon završetka Drugog svjetskog rata u Sloveniji, a po tvrdnjama slovenskih historičara i u Europi.