Svijet
8

Mjesto pada ruskog aviona iz zraka izgleda stravično

Klix.ba
Ruski mediji objavili su prve snimke mjesta gdje se srušio ruski putnički avion na Sinajskom poluostrvu nastale iz zraka.

Na snimku se vidi krater i izgorene krhotine putničkog Airbusa A-321 na letu 7K9268 koji je prevozio turiste iz Egipta u Rusiju. Uzrok pada aviona još uvijek nije poznat, a istražitelji se nadaju da će ga otkriti iz podataka crnih kutija koje su pronađene.

Egipatski premijer Šerif Ismail je kazao da su eksperti utvrdili da avion, koji se u trenutku nestanka s radara nalazio na 9.450 metara visine, nije mogao biti oboren oružjem za koje se zna da ga militanti sa Sinaja posjeduju.

Dijelovi aviona pronađeni su na području od 20 kvadratnih kilometara. Tijela žrtava su prebačena u Rusiju, a među njima su najmanje tri Ukrajinca i jedan Bjelorus. Na mjestu nesreće nalazi se 100 službenika koji skupljaju ostatke.

Avion se vraćao iz Sharm el-Sheikha u Egiptu u St. Petersburg u subotu ujutro kada je nestao sa radara iznad Sinaja. Svih 224 putnika, među kojima je 25 djece, je poginulo.