Svijet
0

Mitt Romney pobijedio na izborima u Iowi

FENA
Mitt Romney
Mitt Romney
Bivši guverner Massachusettsa, Mitt Romney, pobjedio je na izborima za republikanskog kandidata u Iowi. Za svega osam glasova bio je bolji od senatora Ricka Santoruma. Ovim je okončan prvi čin kampanje u kojoj će biti izabran protukandidat predsjednika Baracka Obame na izborima na jesen.

Pojavljujući se pred novinarima nekoliko sati nakon što je glasanje okončano, predsjedavajući Republikanske stranke Matt Strawn je saopćio da je Romney osvojio 30.015 glasova naprema 30.007 glasova za Ricka Santoruma, čiji je nagli rast popularnosti doveo do neizvjesnih izbora u Iowi, prenosi AP.

Čak i prije objave njegove pobjede, Romney je zaobišao komentar nastupa svojih suparnika i obrušio se na Obamu.

  • Jaz između obećanja koja je davao prije četiri godine i negovih današnjih nastupa nešto je što nikada nisam vidio u životu, poručio je on svojim pristalicama u glavnom gradu Iowe.

  • Igra se nastavlja, objavio je Santorum, nakon što je lagano porazio nekoliko ostalih protukandidata i pojavio se kao Romneyev najveći suparnik na republikanskim izborima za predsjednika SAD-a.

Ukupno je ubačeno 122.000 glasačkih listića, što predstavlja rekord za republikanske izbore u Iowi, a ishod glasanja postavio je jasne favorite među republikancima.

Guverner Teksasa Ron Paul završio je na trećem mjestu, a bivši predsjedavajući Zastupničkog doma Newt Gingrich na četvrtom. Obojica su najavili da će nastaviti s borbom i da će se natjecati na izborima u New Hampshireu iduće sedmice i nakon njih.