53 osobe u karantinu
0

Misteriozna smrt u ruskom vozu

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Ruske zdravstvene vlasti stavile su 53 osobe, koje su se nalazile u jednom vozu, u karantin nakon što je jedna putnica umrla od za sada neutvrđene bolesti, saopćila je u petak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Putnica, koja je iz Kine, putovala je vozom iz Blagoveščenska na dalekom istoku Rusije, a iznenada je umrla u srijedu, što je izazvalo uzbunu. Ranije u toku dana, RTV Hong Konga je javila da postoji mogućnost da je žena umrla od posljedica SARS-a, zarazne akutne respiratorne infekcije od koje je 2002. i 2003. godine širom svijeta umrlo 774 osoba, prenosi u petak Reuters.

Predstavnica za štampu Sary Setiodji je rekla da WHO nije dobila informacije koje bi potvrdile ove navode, kao i da ruske vlasti nisu utvrdile da je SARS uzrok smrti.

  • Trenutno se u karantinu u bolnici nalaze 53 osobe koje su bile u kontaktu s tom ženom. Uzorci s tijela preminule žene su uzeti, kao i od osoba koji su bili s njom u kontaktu i oni se analiziraju u laboratoriji, dodala je ona.

WHO nije mogao da potvrdi koliko je godina imala preminula putnica. Moguće je da će proći više dana dok se ne utvrdi uzrok smrti, s obzirom da mnoge bolesti i infekcije imaju slične simptome zbog čega je teško brzo zaključiti o čemu je tačno riječ.