Objava na Telegramu
0

Misteriozna objava Medvedeva: "Izgubio je rat, pogodite kakva ga sudbina čeka"

B. H.
Zamjenik predsjednika ruskog Vijeća sigurnosti i bivši predsjednik Dmitri Medvedev je na svom Telegram kanalu imao misterioznu objavu.

Objava je vjerovatno povezana s pogoršanjem situacije u Nagorno-Karabahu. Podsjećamo, azerbajdžansko Ministarstvo odbrane jučer je počelo napad na armenske pozicije u Nagorno-Karabahu.

"Jednom mi je jedan moj kolega iz bratske zemlje rekao: 'Pa ja sam ti stranac, nećeš me primiti.' Odgovorio sam što sam morao: 'Nećemo suditi po biografiji, nego po djelima.' Zatim je izgubio rat, ali je na čudan način sačuvao poziciju. Odlučio je okriviti Rusiju za svoj mediokritetski poraz", napisao je Medvedev.

"Tada se odrekao dijela teritorija svoje zemlje. Onda je odlučio koketirati s NATO-om, a njegova supruga je prkosno otišla našim neprijateljima s kolačićima. Pogodite kakva ga sudbina čeka", nastavio je. Armenija je dugo godina bila ruska saveznica, ali odnosi između dvije zemlje su se u posljednje vrijeme pogoršali.

U nedavnom intervjuu za talijanske novine, armenski premijer Nikol Pašinjan izrazio je svoje nezadovoljstvo time što Rusija nije uspjela zaštititi Armeniju od neprekidne agresije koju je trpjela od strane Azerbajdžana. Nedugo nakon toga, Armenija je objavila da će sarađivati s Sjedinjenim Američkim Državama u zajedničkim vojnim vježbama, što je izazvalo negativne reakcije Rusije.

Kao odgovor na tu situaciju, Moskva je pozvala armenskog ambasadora na razgovor kako bi izrazila svoj "oštar" protest zbog niza "neprijateljskih poteza armenske vlade". Rusko ministarstvo vanjskih poslova posebno je spomenulo odluke Jerevana da pristupi Međunarodnom kaznenom sudu (ICC), da sudjeluje u vojnim vježbama s SAD-om te da supruga armenskog premijera posjeti Ukrajinu radi dostavljanja humanitarne pomoći.