Rusi okrivili "Bratsvo"
22

Misteriozan napad u Armeniji: Naoružani muškarci pokušali upasti u policijsku stanicu

B. H.
Screenshot: Youtube
Screenshot: Youtube
Trojica naoružanih muškaraca 24. marta pokušala su provaliti u policijsku stanicu u Jerevanu, glavnom gradu Armenije, izvijestilo je Ministarstvo unutarnjih poslova ove zemlje.

Jedan od njih je bacio bombu, ranivši dvojicu drugih napadača. Povrijeđeni, 52-godišnjak i 56-godišnjak, hospitalizirani su nakon eksplozije, izvijestio je armenski ured Radija Slobodna Evropa.

Zahtjevi naoružanih ljudi nisu poznati. Neki od ruskih medijskih izvještaja i propagandista tvrdili su da iza napada stoji Borbeno bratstvo, nacionalistička grupa.

Prethodno je 24. marta uhapšeno 49 pripadnika Borbenog bratstva osumnjičenih za nedozvoljeno držanje oružja i eksploziva.

Organizaciju su osnovali bivši vojni pripadnici koji su učestvovali u ratu u Nagorno-Karabahu 2020. Oni se protive prijenosu armenskih pograničnih sela Azerbajdžanu.

Borbeno bratstvo objavilo je saopćenju u kojem negira svoju umiješanost u incident. Organizacija je također optužila ruske državne medije za širenje lažnih vijesti i manipulacija.

"Sindikat Borbenog bratstva djelovao je, djeluje i djelovat će isključivo u okviru zakona", objavila je organizacija u objavi na Facebooku nakon tvrdnji ruskih državnih medija.