Ban Ki-moon
0

"Mislite na zdravlje, a ne na droge"

FENA
Ban Ki-moon (Foto: AFP)
Ban Ki-moon (Foto: AFP)
Mislite na zdravlje, a ne na droge - poruka je koju je danas poslao generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-moon, povodom Svjetskog dana borbe protiv zloupotrebe narkotika.

"Moramo da prepoznamo glavnu prepreku koju za razvoj društava predstavlja zloupotreba droga i nezakonito krijumčarenje narkotika", rekao je Ban Ki-moon, naglasivši da nelegalno uzgajanje biljaka od kojih se proizvode narkotici narušava životnu sredinu, dok droge uništavaju zdravlje konzumenata, a njihovo nelegalno krijumčarenje krši zakone.

Kao primjer, Ban Ki-moon je naveo uzgajivače koke, koji, da bi dobili ovu biljku od koje se pravi kokain, sijeku drveće i troše velike količine vode.

On je naglasio da su zapadna Afrika i centralna Amerika dvije oblasti koje se najviše koriste kao tranzit narkotika do zemalja u kojima se prodaju.

Generalni sekretar UN-a upozorio je da je najgora posljedica cijelog tog procesa narušavanje zdravlja ljudi, jer uzimanje droga izaživa niz psihičkih i fizičkih problema, od kojih su neki veoma ozbiljni.

"Konzumiranje narkotika povezano je sa pojavom hepatitisa i virusa HIV", rekao je.

Povodom Svjetskog dana borbe protiv zloupotrebe narkotika, predsjednik Afganistana - jedne od vodećih zemalja u proizvodnji opijuma - rekao je da susjedne zemlje treba da učine više da spriječe krijumčarenje droge iz te države, jer vlasti u Kabulu ne mogu da osiguraju dovoljnu kontrolu na granicama.

Hamid Karzai je rekao i da je krijumčarenje narkotika još uvijek jedan od najvećih izazova za Afganistan, bez obzira na to što su vlasti uspjele da umanje ili iskorjene proizvodnju maka u 22 od 34 afganistanske pokrajine.

Države članice UN-a su uspostavile 26. juni 1988. kao dan borbe protiv droga, kada je stopa kriminala i problem narkomanije već bio alarmantan.