Mnogi su u izbjegličkim šatorima
132

Mir je najveća novogodišnja želja Sirijaca

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Sirijci koji novu 2013. godinu dočekuju u izbjegličkim naseljima u Turskoj, u večerašnjoj hladnoj zimskoj noći neće imati mnogo razloga za slavlje. Najveća njihova želja u Novoj godini je povratak mira u njihovu zemlju, koja je već 22 mjeseca poprište sukoba, pokolja i strašnih razaranja.

Dok je pažnja svijeta uprta ka spektakularnim dočecima Nove godine u svjetskim metropolama, skromni bijeli šatori sa oznakama crvenog polumjeseca ili crvenog krsta na tursko-sirijskoj granici tiho će uploviti u prvu hladnu januarsku noć 2013. godine. Sirijci Novu godinu dočekuju daleko od svojih domova, izmoreni, bolesni i uplašeni, a kako su rekli novinaru agencije Anadolija, najveća im je želja mir u njihovoj zemlji.

Iako sanjaju da Novu godinu dočekuju u svojoj zemlji, Sirijci su veoma zahvalni na podršci koju im je Turska pružila i žele da se to prijateljstvo nastavi zauvijek. Sirijac Omer al-Haciomar koji živi u šatorskom naselju u Kahramanmarasu, u razgovoru sa novinarom agencije Anadolija, rekao je da mu je novogodišnja želja da se vrati u svoju zemlju i da se "spasi od Assada".

"Turska nam je mnogo pomogla. Do danas sve su nam potrebe ispunili. Nadam se da ćemo se spasiti ovog progona i da će se naša djeca moći vratiti u svoju zemlju i škole", prokomentarisao je Haciomar.

I Halit Ibramim Derdup je rekao kako se nada da će Assad otići u novoj godini.

"Najveća novogodišnja želja nam je da Assad što prije ode iz naše zemlje. Neko ko ubija sopstveni narod ne može biti naš lider. Kada kažemo lider, onda to treba biti neko poput Erdogana. Primio nas je u svoj zagrljaj kao brat", rekao je Tahsir Sikka, koji je u Siriji radio kao vatrogasac.

Sirijka Fatma Bekur poželjela je da u narednoj godini opozicija koja se bori protiv Assadovog režima pobijedi. Ona je zatražila od predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Baracka Obame i svjetskih lidera da pomognu da se zaustavi nasilje u Siriji.