Svijet
0

Ministri EU-a u ponedjeljak o budućnosti zapadnog Balkana

FENA
Šefovi diplomatija zemalja članica Evropske unije sastat će se u ponedjeljak u Bruxellesu i razgovarati o evropskoj budućnosti zapadnog Balkana, kao i o situaciji na Kosovu nakon savjetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde (ICJ) u Haagu.

Ministri vanjskih poslova 27 zemalja, na prvom redovnom sastanku Vijeća ministara pod belgijskim predsjedavanjem, razmatrat će također pitanja bliskoistočnog mirovnog procesa, kao i situaciji u Iranu i Sudanu.

Ministri će ponoviti potpunu posvećenost Unije evropskoj perspektivi za države zapadnog Balkana u skladu s agendom iz Soluna.

Očekuje se da će ministri razmotriti i situaciju u Bosni i Hercegovini uoči predstojećih izbora u oktobru i istaknuti potrebu za ponovnim stvaranjem elana za reforme u ovoj državi nakon izbora uz snažniju prisutnost EU-a na terenu.

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton informirat će Vijeće ministara o svom nedavnom putu na Bliski istok i posebno o posjeti Gazi.

Očekuje se da će Vijeće podvući hitnu potrebu za održivim rješenjem za situaciju u pojasu Gaze i pozvati na trenutno i bezuvjetno otvaranje prijelaza za dostavljanje humanitarne pomoći, potrošačke robe i ljudi.

Bit će nastavljena i diskusija o nuklearnom programu Irana i mjerama koje EU treba usvojiti u vezi s Rezolucijom 1929 Vijeća sigurnosti UN-a kojom se nameće četvrti krug sankcija ovoj državi.

Na sastanku održanom sredinom juna Evropsko vijeće je, ponovivši svoju predanost traganju za diplomatskim rješenjem, ocijenilo da su nove restriktivne mjere prema Iranu postale neizbježne i pozvalo Vijeće ministara da usvoji mjere predviđene rezolucijom UN-a.

Restriktivne mjere koje će biti usvojene podrazumijevaju dodatne sankcije u trgovini, financijskim uslugama, energiji i prometu, kao i proširenje liste individua i organizacija čija će imovina u EU-u biti zamrznuta.

Ministri će također razgovarati o odnosima sa Sudanom, nakon općih izbora u toj zemlji. Razgovori o Sudanu vodit će se u svjetlu drugog zahtjeva za uhićenje predsjednika Omara Hasana al-Bashira koji je izdao Međunarodni kazneni sud (ICC) zbog optužbi za genocid.

Prvi zahtjev za Al-Bashirovo uhićenje izdan je marta 2009. zbog optužbi za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

Pored ovih tema, ministri će razgovarati io strateškom partnerstvu Unije s Indijom i Brazilom, o Kirgistanu, Kubi, Gruziji, a na marginama sastanka, u utorak, bit će održana sjednica Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje Makedonije, kandidata za prijam u EU, prenijele su agencije.