Bruxelles
0

Ministri EU-a o događajima u južnom Sredozemlju i kratko o BiH

FENA
Ministri vanjskih poslova zemalja članica EU-a završili su u ponedjeljak redovni mjesečni sastanak na kojem je glavna tema bila stanje na južnom Sredozemlju, a kratko su razgovarali i o Bosni i Hercegovini.

Ministri vanjskih poslova EU-a osudili su u zajedničkoj izjavi "represiju prema demonstrantima u Libiji" i izrazili žaljenje zbog smrti civila.

"Vijeće poziva na hitni prestanak upotrebe sile protiv demonstranata te poziva sve strane na suzdržanost. Sloboda izražavanja i pravo na mirno okupljanje spadaju u ljudska prava i temeljene slobode svakog ljudskog bića i moraju se poštovati i štititi. Legitimne težnje i zahtjevi naroda moraju se rješavati kroz otvoreni, uključivi, smisleni nacionalni dijalog u Libiji, koji će donijeti konstruktivnu budućnost za zemlju i narod", kaže se u zaključcima koje su ministri prihvatili o trenutnim događajima na južnom Sredozemlju.

Britanski ministar vanjskih poslova William Hague izjavio je kako je vidio informacije da je libijski vođa Moamer Gaddafi pobjegao iz zemlje i da je na putu prema Venecueli, a visoka povjerenica za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton tvrdi kako o tome ne zna ništa.

"Nemam informaciju na temelju koje bih mogao reći da je Gaddafi u Venecueli, ali sam vidio informacije koje sugeriraju da je na putu prema tamo", rekao je Hague nakon sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u Bruxellesu.

Catherine Ashton rekla je na pres-konferenciji kako ništa ne zna o navodnom Gaddafijevom odlasku u Venecuelu.

Uvezi Egipta, u zaključcima se izražava spremnost EU-a da podupre "mirni i uredni prijelaz prema civilnoj i demokratskoj vladi, utemeljenoj na vladavini prava i uz puno poštovanje ljudskih prava i temeljnih sloboda".

Također se od prijelaznih vlasti očekuje da pripreme put prema demokratskim izborima u Egiptu.

Vijeće ohrabruje prijelazno vodstvo u Egiptu da odredi jasan kalendar i postupke za ustavnu reformu koja će otvoriti put slobodnim i poštenim parlamentarnim i predsjedničkim izborima. Vijeće podupire namjeru prijelaznih vlasti da ukine izvanredno stanje... te očekuje brzo puštanje na slobodu svih političkih zatvorenika, kaže se u zaključcima.

Ministri također podupiru odluku vlasti u Bahreinu da otvore nacionalni dijalog, a od jemenskih vlasti traži da krenu istim putem.

"Evropa i sredozemna regija dijele zajedničku povijest i kulturno naslijeđe. Vijeće izražava potporu narodima južnog Sredozemlja i njihovim legitimnim nadama i težnjama prema demokratskim promjenama, socijalnoj pravdi i ekonomskom razvoju", ističe se u zaključcima.

O Bosni i Hercegovini ministri su razgovarali kratko tokom radnog ručka.

Bilo je predviđeno da rasprava traje dulje, ali je ministarski sastanak protekao u znaku događaja u Libiji i na južnom Sredozemlju. Nakon današnje rasprave nisu doneseni nikakvi zaključci o BiH jer je to odgođeno za sljedeći redovni sastanak u martu, kada će se ponovno razgovorati o jačanju nazočnosti EU-a u toj zemlji.

Visoka predstavnica Ashton pozvala je političke čelnike u Bosni i Hercegovini da uspješno dovrše razgovore o sastavljanju vlade te da pronađu put prema dogovoru o budućnosti te zemlje.

"Razgovarali smo o Bosni i Hercegovini i o tome kako možemo pojačati pomoć i podršku za integraciju te zemlje i njen napredak prema Evropskoj uniji. Važno je da razgovori o sastavljanju vlade u BiH dovedu do rezultata i da čelnici opravdaju ono što se od njih očekuje", rekla je Ashton.

"Velika je potreba za dijalogom među trima narodima i njihovim predstavnicima i - ako Evropska unija može u tome biti od koristi – mi ćemo pomoći", rekao je njemački državni tajnik za evropske poslove Werner Hoyer.

Švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt poručio je kako od EU-a ne treba očekivati rješenje problema Bosne i Hercegovine.

"Svi se varaju ako očekuju da EU riješi probleme te zemlje", rekao je Bildt.