Za dvije godine
6

Ministar odbrane najavio da će Poljska imati najjaču kopnenu vojsku u Evropi

FENA
Mariusz Blaszczak, poljski ministar odbrane
Mariusz Blaszczak, poljski ministar odbrane
Poljski ministar odbrane Mariusz Blaszczak izjavio je danas da će ta zemlja imati najjaču kopnenu vojsku u Evropi do 2026. godine.

"U roku od dvije godine, vojska Poljske će imati najjaču kopnenu vojsku, a jedna od najvažnijih komponenti kopnene vojske biće raketna artiljerija", rekao je on na konferenciji za novinare u Torunju u sjevernom dijelu Poljske.

Prema rangiranju vojne snage Global Firepower 2023, Velika Britanija, Francuska i Italija imaju najjače vojske u Evropi nakon Rusije.

Agencija za naoružanje Poljske potpisala je ove sedmice okvirni sporazum sa američkom vladom za nabavku 486 dalekometnih artiljerijskih bacača HIMARS.

Blaszczak je rekao da će poljska vojska imati 500 lansera HIMARS u 28 eskadrila do 2026. godine, a isporuke će početi krajem 2025.

"Integracija američkih HIMARS lansera s poljskim sistemima dogodit će se u naredne dvije godine", rekao je on.

Prošle jeseni, Ministarstvo odbrane potpisalo je sporazum sa Južnom Korejom prema kojem će Poljska dobiti 288 lansera Chunmoo, samohodnih višelansirnih raketnih sistema (MLRS) koji mogu ispaljivati različite vođene ili nevođene rakete.

Ministarstvo je ranije ove godine potpisalo ugovor sa SAD vrijednim 1,4 milijarde dolara za isporuku 116 tenkova M1A1 Abrams.

Vojna modernizacija Poljske je uključivala i narudžbu 250 tenkova M1A21 SEPv3 Abrams u vrijednosti od 4,7 milijardi dolara, s isporukom od 2024. do 2026. godine.

Poljska je potpisala zakon koji ovlašćuje vladu da troši tri posto BDP-a na odbranu od 2023. Neki članovi vlade su rekli da će Poljska ciljati na četiri posto naredne godine. Poljska je punopravna članica NATO-a od 1999. godine.