Potlačena manjina
389

Mijanmarska vojska spalila sela u kojima žive Rohinja muslimani, 18.500 izbjeglo u Bangladeš

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Aktivističke grupe optužile su mijanmarsku armiju da je spalila sela u kojima žive Rohinja muslimani, kao dio represije nad pobunjenicima u mijanmarskoj državi Rahina.

Čak 18.500 muslimana iz Rahine je od 25. augusta izbjeglo u Bangladeš, zajedno s manjim brojem rahinskih budista, prenosi Reuters, no tamo se suočavaju sa sve većom opasnošću od bolesti i pokušajima bangladeških vlasti da ih pošalju kući.

Mijanmarska vlada optužila je rahinske pobunjenike za nasilje i podmetanje požara.

"Iako su vlasti Mijanmara dužne da istražuju kriminalne napade na položajima sigurnosnih snaga, moraju se suzdržati od nasilja i razlikovati osumnjičene vojnike i civile", rekla je Laura Haigh koja radi za Amnesty International.

I vlada i opozicija tvrde da su gorjele zgrade i naselje u Maungdawu u sjevernoj Rahini.

"Teroristi su bacili bombu, zapalili sela i napali policijsku stanicu", saopćili su iz Ministarstva informacija Mijanmara.

Arakan Times, internet portal Rohinja muslimana, saopćio je da su mijanmarske trupe i granična policija spalili 1.000 kuća.

Kako prenosi Independent, teško je provjeriti tvrdnje ovih dviju strana, jer vlasti ne dopuštaju novinarima da pristupe ovom području.

U nemirima je dosad smrtno stradalo 117 osoba, među kojim ima i civila.

Više od jednog miliona Rohinja muslimana u Mijanmaru je najveći izazov s kojim se suočava Aung San Suu Kyi koju su zapadni kritičari optužili da nije branila prava dugo tlačene manjine.

Vlada odbija priznati narod Rahine kao legitimnu nacionalnu manjinu i većini su uskraćena prava, kao i državljanstvo.