Vojska upravlja državom
0

Mijanmarska hunta raspustila bivšu vladajuću stranku zbog nepoštovanja roka za izbore

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Smijenjena vladajuća stranka bivše čelnice Mijanmara Aung San Suu Kyi nalazi se među 40 političkih stranaka koje su raspuštene u utorak, nakon što nisu ispoštovale rok za registraciju za izbore postavljene za održavanje političke dominacije vojske.  

Nacionalna liga za demokratiju (NLD) među desecima je stranaka koje su imale parlamentarna mjesta u protekloj deceniji, i ozbiljno su oslabljene vojnim udarom 2021. i obračunom s protivnicima hunte.

Brojne stranke nisu u mogućnosti ili ne žele da se takmiče na izborima, što su kritičari uveliko odbacili kao laž.

U direktnom prenosu u utorak navečer na državnoj televiziji Myawaddy navodi da su se 63 stranke prijavile za izbore na lokalnom ili nacionalnom nivou i imenovano je 40 stranaka koje su automatski raspuštene jer nisu potpisale svoje prijave.

Ankete, čiji datum nije objavljen, skoro izvjesno ukazuju na uvjerljivu izbornu pobjedu Stranke solidarnosti i razvoja unije (USDP), koju je instalirala vojska i koju je NLD pregazila na izborima 2015. i 2020. koje su generali na kraju poništili, pozivajući se na neriješene nepravilnosti.

Izuzetno popularna nobelovka Suu Kyi među brojnim je zvaničnicima NLD koji su trenutno u zatvoru. Ona je proglašena krivom za više tačaka optužnice za korupciju, kršenje zakona o državnim tajnama i podstrekavanje, između ostalih zločina.

NLD je ranije proglasila glasanje legitimnim i odbila da se registruje, prenosi Reuters.