Svijet
0

Merkel razgovarala sa Erdoganom: Turska mora ispuniti sve uslove

SRNA
Foto: EPA
Foto: EPA
Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je danas turskom predsjedniku Redžepu Tajipu Erdoganu da Ankara mora da ispuni sve uslove EU kako bi dobila bezvizni režim, ali je Turska zaprijetila da će suspendovati sve sporazume sa Briselom, ukoliko blok ne održi data obećanja.

Merkel je u obraćanju novinarima na marginama Svjetskog humanitarnog samita u Istanbulu izjavila da ne očekuje da će bezvizni režim biti uveden početkom jula, kako je prvobitno najavljeno.

Međutim, ona je naglasila svoju posvećenost dogovoru između EU i Turske postignutom s ciljem smanjenja priliva migranata, navodeći da je uspjeh dogovora od "zajedničkog interesa".

U saopštenju objavljenom poslije sastanka dvoje lidera, u koji je uvid imala agencija AP, navodi se da su Erdogan i Merkel saglasni da je sporazum između Turske i EU bio "plodonosan" i da treba nastaviti sa saradnjom.

Merkel je naglasila da je neophodno ispuniti sve uslove za dobijanje bezviznog režima i da je Erdogan naveo da se trenutno ne može razgovarati o izmjeni Zakona o borbi protiv terorizma.

EU je Turskoj ponudila bezvizni režim kao inicijativu uz šest milijardi eura za sirijske izbjeglice, te ubrzanje razgovora o članstvu u EU, a zauzvrat Ankara treba da zaustavi migrante koji krenu ka Evropi.

U sklopu dogovora, EU je planirala da ubrza uvođenje bezviznog režima za Tursku i određen je datum 30. juni. Turska je ispunila većinu od 72 uslova, ali odbijanje Erdogana da izvrši reformu Zakona o borbi protiv terorizma postalo je kamen spoticanja u odnosima Ankare i Brisela.