Oporavak ekonomije
0

Merkel odbacila poziv SAD-a za veću potrošnju u Njemačkoj

FENA
Angela Merkel (Foto: AP)
Angela Merkel (Foto: AP)
Njemačka kancelarka Angela Merkel kategorički je u četvrtak odbacila pozive američkog predsjednika Baracka Obame da Njemačka podrži svjetsku ekonomiju povećavajući potrošnju.

Ona je u intervju časopisu Wall Street Journal izjavila da je evropska financijska kriza daleko od okončanja i da su mjere koje su usvojile članice eurozone omogućile tim zemljama samo da dobiju na vremenu za rješavanje temeljnih problema u toj regiji.

Merkel je pozvala članice grupe 20 najrazvijenijih zemalja svijeta i gospodarstvo u naglom usponu (G-20) da tokom predstojećeg samita u Torontu pruže tržištima signal da usuglašavanje mjera za pooštravanje financijskog reguliranja napreduje, kako bi se otklonio dojam da ta ideja postupno gubi snagu uslijed protivljenja niza velikih banaka.

Kancelarka je izrazila negativan odnos prema ideji koju su iznijele Francuska, SAD i niz drugih zemalja da Njemačka treba pružiti podršku svjetskim industrijskim proizvođačima putem stimuliranja unutrašnje potrošačke tražnje, ukazavši da je uspješan njemački izvoz odraz snage njenih industrijskih proizvođača.

Tu temu je zadnji pokrenuo američki predsjednik Barack Obama kada je u pismu upućenom G-20 pozvao velike izvoznike - Njemačku, Kinu i Japan - da podrže preraspodjelu svjetske tražnje na račun stimuliranja domaćih potrošačkih izdataka.

Njemačka je sada u centu pažnje s obzirom na to da je Kina, koja je dugo bila predmet kritika, najzad objavila planove za povećanje fleksibilnosti juana.

Merkel, međutim, ne smatra da je Njemačka podvrgnuta znatnom pritisku da promijeni svoju politiku, ukazavši da će "razmatranje te teme biti vrlo meko na samitu G-20 u Torontu".

Pojedini analitičari, prenosi Tanjug, ukazali su da bi njemačka politika štednje mogla dovesti do izolacije te zemlje unutar G-20, što bi otežalo dobivanje podrške drugih zemalja za programe pooštravanja financijskog reguliranja i niz drugih inicijativa za koje se zalaže Njemačka.