Svijet
0

Merkel kritizirala papu

FENA
Foto: AFP/DDP
Foto: AFP/DDP
Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je u utorak poglavara Rimokatoličke crkve papu Benedikta XVI da saopći da neće tolerirati bilo kakvo negiranje holokausta.

Merkel je rekla da obično ne komentira crkvena pitanja, ali da je morala reagirati jer je papa, među četvoricom biskupa, rehabilitirao nedavno i Richarda Wiliamsona koji negira holokaust.

"Drugačije je kada govorimo o suštinskim pitanjima. Suštinsko pitanje je da se, prema odluci Vatikana, stvara utisak da je moguće negirati holokaust. Sada je na papi i Vatikanu da jasno daju do znanja da se holokaust ne može negirati", naglasila je Merkel.

Rehabilitirani biskup Wiliamson je pripadnik tradicionalističkog društva "Sveti Pij X", koji negira da se holokaust dogodio, prenio je Reuters.

Wiliamson je prošlog mjeseca za švedsku državnu televiziju rekao da misli da gasne komore nisu postojale i da u koncentracionim logorima nije nastradalo više od 300.000 Jevreja.

Vatikan je na kritike Merkel odgovorio kasnije u utorak saopćenjem da papin stav o holokaustu i negiranju holokausta "ne može biti jasniji".

Portparol Vatikana Federico Lombardi rekao je da je Benedikt XVI veoma jasno pokazao stav o holokaustu u govorima koje je održao u kelnskoj sinagogi augusta 2005. i u Auschwitzu 2006, naglasivši da su papine riječi bile "nedvosmislene".