Svijet
0

Merkel i Putin zadovoljni njemačko-ruskim odnosima

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Njemačka kancelarka Angela Merkel i ruski predsjednik Vladimir Putin ocijenili su u ponedjeljak, nakon njemačko-ruskih konsultacija na vladinoj razini u Wiesbadenu, odnose dviju zemlja zadovoljavajućima.

"Strateško partnerstvo s Rusijom je puno života", rekla je Merkel na zajedničkoj konferenciji za tisak. Njemačka kancelarka je pohvalila dobre gospodarske odnose između Njemačke i Rusije koji se razvijaju "vrtoglavom brzinom".

Merkel je također napomenula, aludirajući na problematiku poštivanja ljudskih prava i slobode tiska u Rusiji, da u razgovorima između dva partnera ne smije biti tabu tema.

"Razumijevanje je moguće samo ako dva partnera govore potpuno otvoreno", rekla je Merkel.

Ruski predsjednik se saglasio s time da su odnosi između Njemačke i Rusije izvrsni i da će takvima ostati bez obzira na to ko u budućnosti bude došao na vlast u Kremlju.

"I nakon izbora će njemačko-ruski odnosi ostati dobri bez obzira na to ko će sjesti na čelo Rusije", rekao je Putin. On je naglasio da su posebno gospodarski odnosi dviju zemlja "u stalnom uzletu".

Merkel i Putin su, zajedno sa članovima kabineta obje vlade, raspravljali o aktualnim svjetskim pitanjima, poput budućnosti Kosova i problematike postavljanja američkog proturaketnog štita u Evropi, ali na konferenciji za tisak nisu iznijeli konkretne detalje.

U vezi s krizom oko iranskoga nuklearnog programa, Putin je odbacio daljnje sankcije prema Iranu jer da bi one, prema njegovim riječima, bile "kontraproduktivne".

"Taktika konstantnih prijetnji i zastrašivanja Irana je osuđena na propast", rekao je Putin.

Merkel je istvremeno pojačala prijetnje u smjeru Teherana i najavila sankcije "ako Iran ne promijeni pravac".

Ruski predsjednik je, prenosi Hina, usprkos vijestima o mogućem atentatu koji bi na njega trebalo da bude izvršen tokom boravka u Iranu, najavio da ostaje pri svom planu i da će večeras otputovati u Tehran na konferenciju država kaspijske regije.