Svijet
0

Medvedev upozorio na stagnaciju politike u Rusiji

SRNA
Dmitrij Medvedev (Foto: AFP)
Dmitrij Medvedev (Foto: AFP)
Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev upozorio je na opasnost od "stagnacije" politike u Rusiji, zbog dominacije vladajuće partije Jedinstvena Rusija i marginalizacije politike opozicije.

"Već izvjesno vrijeme simptomi stagnacije počeli su da se pojavljuju u političkom životu", izjavio je Medvedev u poruci koju je sinoć objavio na videoblogu.

On je poručio da je ta stagnacija loša - kako za vladajuću partiju tako i za opozicione snage.

"Ukoliko opozicija nema šanse da dobije izbornu bitku, nakon časne borbe, opozicija se degradira i postaje marginalna", istakao je Medvedev i dodao da, isto tako - ako vladajuća partija nema šanse da izgubi, onda ona stagnira i degradira se kao i svaki živi organizam koji miruje.

Ove izjave dolaze u vrijeme kada predsjednik treba da, pred oba doma parlamenta, 30. novembra održi govor povodom svog godišnjeg obraćanja naciji, dugo očekivanog govora s obzirom na opšte izbore zakazane za 2011. godinu i predsjedničke izbore planirane za 2012. godinu. 

Ruski mediji navode da će predsjednik danas ponoviti upozorenje zvaničnicima vodećih ruskih političkih partija, među kojima je i Jedinstvena Rusija kojom rukovodi premijer Vladimir Putin.

Partija Jedinstvena Rusija preuzela je kontrolu u Parlamentu nakon izbora 2003. godine. Od tada Komunistička partija je jedini opozicioni politički pokret, dok druge dvije partije pružaju podršku vladajućoj politici.
Vladajuća partija ima kontrolu i u regionalnim skupštinama i ima većinu u većim gradovima u zemlji. Ovo nije prvi put da Medvedev kritikuje politički i ekonomski život u Rusiji. U članku objavljenom septembra 2009. godine kritikovao da je zemlja nazadna i korumpirana, ekonomija primitivna, a demokratija u zemlji slaba.