Svijet
0

Medvedev u posjeti Varšavi sa željom za otopljavanjem odnosa

SRNA
Dmitrij Medvedev (Foto: AFP)
Dmitrij Medvedev (Foto: AFP)
Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev doputovao je danas u dvodnevnu posjetu Poljskoj, kao znak otopljavanja odnosa sa Varšavom i željom Moskve da se približi ovoj zemlji koja zauzima sve značajnije mjesto u EU.
Medvedev je prvi ruski predsjednik koji je posjetio Poljsku u posljednjih devet godina.

Tokom dvodnevne posjete Medvedev će se sastati sa poljskim predsjednikom Bronislavom Komorovskim, kao i sa premijerom Donaldom Tuskom.

Ruski predsjednik učestvovaće na forumu "Poljsko-ruski građanski dijalog". Očekuje se da će tokom posjete biti potpisana četiri sporazuma.

Uoči posjete Varšavi, Medvedev je za današnji poljski "Vprost" izjavio da bi bio grijeh ne iskoristiti priliku za bolje odnose Rusije i NATO, iako u Evropi kao mogući faktor destabilizacije i dalje ostaje antiraketni štit.

Ruski predsjednik rekao je da protivraketna odbrana i dalje ostaje problem iako je sadašnja američka administracija odustala od starog projekta antiraketnog štita u Evropi.

"Ako osjetimo da postoji šansa da u jednom skoku poboljšamo naše odnose, grijeh bi bio to ne iskoristiti", rekao je Medvedev u intervjuu koji će "Vprost" sutra objaviti u cijelosti.



Ruski ambasador u Varšavi Aleksandar Aleksejev ranije rekao da Rusija Poljsku doživljava kao uticajnu članicu NATO i EU i da bi Moskva voljela da Varšava kao njen prijatelji doprinese približavanju Rusije ovim organizacijama.

Postepeno poboljšanje odnosa između dva susjeda je primjetio u poslljdnjih nekoliko godina, posebno od 2007. kada je na vlast u Poljskoj došao pragmatični Tusk.

Avionska nesreća, koja se 10. aprila dogodila kod Smolenska u zapadnoj Rusiji, kada su poginuli poljski predsjednik Leh Kačinjski i 95 članove visoke delegacije pomogla je zbližavanju dva naroda.

Poljska delegacija krenula je u Katin na ceremoniju u čast 22.000 poljskih oficira ubijenih 1940. godine po Staljinovom nalogu.

Kao uvod za ovaj samit je i to što je donji dom ruskog parlamenta zvanično priznao da je katinjski masakr hiljada poljskih oficira 1940. godine bio zločin, koji je naredio tadašnji lider SSSR-a Josif Viserionovič Staljin.

Decenijama je SSSR optuživao naciste za ta ubistva. Prvi put je u aprilu 1990. godine sovjetski predsjednik Mihail Gorbačov priznao odgovornost svoje zemlje za taj masakr, a predsjednik Rusije Boris Jeljcin javno se izvinio Poljacima.