Ispunili obaveze
0

Medvedev odobrio isporuku struje Bjelorusiji

SRNA
Dmitrij Medvedev (Foto: AP)
Dmitrij Medvedev (Foto: AP)
Ruski predsjednik Dmitri Medvedev naložio je zamjeniku premijera Igoru Sečinu da obnovi isporuke električne energije Bjelorusiji, saopšteno je iz Kremlja.

"Imajući u vidu da je Minsk ispunio svoje obaveze predsjednik je naložio obnovu isporuke električne energije Bjelorusiji", navodi se u saopštenju.

Sečin, koji koji je zadužen za sektore nafte i gasa, branio je početkom sedmice odluku Moskve da prekine isporuku električne energije svom zapadnom susjedu Bjelorusiji.

Isključenje struje prisililo je Minsk da plati zaostale račune za utrošenu električnu energiju od oko 1,2 milijarde rubalja odnosno 42,48 miliona dolara za mart, april i maj.

Elektro kompanija "InterRAO" saopštila je da planira obnovu isporuke električne energije Bjelorusiji.

Sečin, veliki saveznik premijera Vladimira Putina, rekao je ranije da isključenje struje Minsku nema nikakve veze sa politikom.

Bjelorusija je glavni provodnik ruskog nafte i gasa ka zapadu u pravcu zemalja EU i prethodni sporovi sa Moskvom oko cijena već su doveli do zastoja u isporuci.
Bjelorusija uvozi struju, koja je u nekim slučajevima jeftinija od električne energije proizvedene u zemlji, ali ima dovoljno kapaciteta u svojim elektranama da podmiri domaće potrebe.