Financial Times
0

Medvedev ne bježi od smjene loših dužnosnika

FENA
Dmitrij Medvedev (Foto: AP)
Dmitrij Medvedev (Foto: AP)
Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev, za razliku od svoga prethodnika Vladimira Putina, daleko se manje usteže da smijeni dužnosnike za koje zaključi da ne rade dobro svoj posao, piše u petak Financial Times.

Financial Times podsjeća da je ove sedmice predsjednik Olimpijskog komiteta Rusije Leonid Tjagačev podnio ostavku nakon što je Medvedev javno rekao da oni koji su odgovorni za loše rezultate ruskih sportista na Zimskim olimpijskim igrama u Vancouveru treba da odu ako ne žele biti smijenjeni.

To je samo najnoviji u nizu sličnih poteza šefa ruske države. Za dvije godine, koliko je na vlasti, smijenio je četiri guvernera, 18 policijskih generala i desetke drugih nižerangiranih dužnosnika.

Po tome se Medvedev jasno razlikuje od Putina, koji je, kako primjećuje Financial Times, usprkos imidžu strogog čovjeka, bio popustljiv prema državnim službenicima.

I sam Putin je o tome govorio u jednom članku objavljenom prošle godine. Naveo je između ostalog da smijeniti nekoga i na njegovo mjesto postaviti nekoga drugog često situaciju ne učini boljom, a može je čak i pogoršati, prenosi Financial Times.