Novi zahtjevi
72

Medvedev izvrijeđao Zelenskog pa ponudio nerealnu formulu mira za Ukrajinu

V. K.
Dmitrij Medvedev (Foto: EPA-EFE)
Dmitrij Medvedev (Foto: EPA-EFE)
Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev ponovo je komentirao mogućnost primirja u Ukrajini te se osvrnuo i na pregovore koji bi se u budućnosti mogli voditi između ove države i Moskve.

U obraćanju na Telegram kanalu Medvedev je komentirao formulu mira o kojoj govori ukrajinski predsjednik Zelenski.

"Doživljavam neodoljiv osjećaj gađenja, koji se brzo pretvara u osjećam srama zbog lošeg nadrealizma onoga što se dešava. Uostalom, svi savršeno dobro znaju, uključujući i zapadnjačke lažove, da se čak i u mnogo jednostavnijim situacijama tokom rata mir može postići ili zajedničkom voljom snaga na osnovu razumnog kompromisa ili putem predaje jedne od strana", poručio je Medvedev.

Komentirajući situaciju, Medvedev je rekao kako se takva volja ne vidi kod Ukrajine koju je nazvao "bivšom državom", a Zelenskog je nazvao provincijskim klaunom u zelenim hulahopkama.

Nakon toga, Medvedev je ponudio određene uslove pod kojim bi Rusija htjela razgovarati o miru.

"Priznanje poraza Ukrajine u ovom sukobu. Potpuna i bezuslovna predaja. Zabrana stvaranja paravojnih snaga na njenoj teritoriji u budućnosti. Ostavka svih organa vlasti Ukrajine neposredno prije održavanja izbora. Usvajanje zakona o isplati odštete Rusiji, uključujući i odštetu porodicama poginulih. Usvajanje akta o ponovnom ujedinjenju teritorija Ukrajine s Rusijom", zaključio je Medvedev.

Na kraju, Medvedev je ovakvu ponudu opisao kao kompromisnu poziciju.

"Mislim da upravo na toj osnovi možemo tražiti dobronamjeran konsenzus sa međunarodnom zajednicom, uključujući anglosaksonski svijet", poručio je bivši ruski predsjednik.