Bangkok
0

Međunarodni aerodrom na Tajlandu i dalje zatvoren

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Glavni međunarodni aerodrom na Tajlandu ostaje zatvoren još najmanje sljedeća dva dana, objavile su u subotu aerodromske vlasti, dok protuvladini demonstranti i dalje drže blokiranom veliku aerodromsku zgradu.

S aerodroma Suvarnabhumi u Bangkoku neće poletjeti ni sletjeti "nijedan avion u sljedećih 48 sati", sve do popodnevnih sati 1. decembra, precizirao je direktor aerodroma Saereerat Prasutanont.

Hiljade demonstranata zauzele su u utorak navečer ovaj aerodrom, odlučne da tu ostanu sve dok premijer Somchai Wongsawat ne podnese ostavku.

Somchai je čelnik Stranke narodne moći (PPP) koja je pobijedila na izborima u decembru 2007.

Demonstranti optužuju aktualnog premijera Somchaija Wongsawata, šogora bivšeg premijera Thaksina Shinawatre, da je njegova marioneta i traže njegovu ostavku.

Ne vjeruju također u njegovo obećanje da će se provesti pravedna istraga policijskog nasilja tokom ovomjesečnog protesta.

Osim aerodroma Suvarnabhumi za međunarodne letove, demonstranti drže od srijede navečer aerodrom Don Mueang u Bangkoku, koji se koristi za unutarnje letove.

Deseci hiljada turista našli su se zatečeni na Tajlandu i ne mogu napustiti zemlju. Od četvrtka su vlasti dozvolile zračnim kompanijama da koriste pistu pomorske baze U-Tapao, 190 kilometara jugoistočno od Bangkoka, za prioritetne operacija evakuacije.