Ispaljeno više od 100 projektila
0

VIDEO / Međunarodne snage napale Libiju iz vazduha i s mora

FENA
Foto: SkyNews
Foto: SkyNews
Međunarodne snage napale su zračnu bazu kod libijskog glavnog grada Tripolija, Gadafijev rodni grad Sirt te vojnu bazu u blizini Misrate, prenose agencije.

Snage Velike Britanije, SAD-a i Francuske napale su zračnu bazu Mitiga kod Tripolija, koja se uglavnom koristi za civilne letove, izvijestila je televizija Al-Jazeera.

Pentagon je objavio da su američke i britanske snage ispalile više od 100 projektila, dok francuski avioni napadaju Gaddafijeve snage u Benghaziju.

Libijska državna televizija objavila je da je 48 ljudi poginulo, a 150 ranjeno u ovim napadima. Izvijestila je da je "križarska vojska", kako nazivaju zapadne snage, bombardirala civilne dijelove Tripolija i rezervoara goriva iz kojih se opskrbljuje grad Misrata na zapadu Libije.

Libijska službena agencija Jana javila je da je meta zračnih i raketnih napada koalicije bio i rodni grad libijskog čelnika Moamera Gadafija Sirt.

Pozivajući se na glasnogovornika vojske, Jana je izvijestila da se nastavljaju i napadi na ciljeve u Zuari, Tripoliju, Sirtu i Bengaziju.

"Neprijatelj je napao civilne ciljeve u Tripoliju, Misrati, Zuari i Bengaziju", rekao je glasnogovornik vojske ne navodeći tačno o kojim je ciljevima riječ.

Libijska televizija je, prenosi France Presse, objavila da je pogođena i bolnica Bir Osta Miled 15 km istočno od Tripolija.

Zapadne snage su gađale vojnu zračnu bazu u blizini Misrate u kojoj se nalaze Gadafijeve pristalice, izvijestio je Reuters pozivajući se na stanovnike Misrate koji opovrgavaju izvještaje državne televizije da su pogođeni spremnici goriva.

Baza se nalazi sedam kilometara od grada, trećega po veličini u Libiji i posljednjeg uporišta pobunjenika na zapadu zemlje.