Svijet
0

Međunarodna zajednica na raskršća u vezi s iranskim nuklearnim programom

FENA
Iransko nuklearno postrojenje; Foto: AFP
Iransko nuklearno postrojenje; Foto: AFP
Međunarodna zajednica je stigla do raskršća u vezi s iranskim nuklearnim programom, piše u petak dnevnik Financial Times.

Agencija UN-a za atomsku energiju (IAEA) zaključila je da je Teheran nastavio program obogaćivanja urana umjesto da ga zaustavi kako je to zahtijevala rezolucija Vijeća sigurnosti.

Zato Amerikanci, piše Financial Times, još više insistiraju na sankcijama i izolaciji Irana. Takav pristup problemu, pak, zaključuje list, problematičan je iz nekoliko razloga.

Najprije zato što je za izolaciju Irana potreban jedinstven stav međunarodne zajednice kojeg nema.

Rusija, Kina i neke članice Evropske unije se nakon debakla u Iraku pribojavaju da bi administracija Georgea W. Busha mogla i u slučaju Irana da isfabricira činjenice radi vojne intervencije.

Američka politika prema Iranu po principu "neka se predaju, pa ćemo onda razgovarati", neće uroditi plodom, zaključuje u redakcijskom komentaru Financial Times i tvrdi da Amerikanci mogu pregovarati s Teheranom, jer su to već radili sa svojevremeno mnogo većom prijetnjom koju im je predstavljao Sovjetski savez.

The Guardian citira neimenovani izvor iz IAEA-e o tome kako su mnogi obavještajni podaci koje su Amerikanci prosljeđivali inspektorima UN-a o iranskome nuklearnom programu bili neosnovani.

List navodi primjer obavještajnog podatka CIA-e o navodnom planu Irana za izgradnju nuklearnih bojevih glava, što je bilo zapisano u kompjuteru ukradenom u Teheranu.

"Kada nam je, međutim, CIA pokazala odštampanu verziju onoga što je zapisano u tome kompjuteru", ispričao je dobro obaviješteni izvor Guardiana, "ispostavilo se da je sve na engleskom".

"Očekivali biste da su bar neke zabilješke na perzijskom. A uz to, ko još drži tajne planove u laptopu koji lako može nestati", rekao je Guardianu neimenovani izvor iz IAEA-e.