Iznenađeni odzivom
17

Masovni protesti u Poljskoj iznenadili i opoziciju, Tusk poručio: Bez riječi sam

V. K.
(Foto: EPA-EFE)
U glavnom gradu Poljske Varšavi u nedjelju su održani masovni protesti opozicije i građana na kojima se prema zvaničnim podacima okupile oko pola miliona stanovnika.

Iako se očekivalo kako će se na protestima pojaviti između 50 i 100 hiljada građana, broj onih koji su nezadovoljni radom vlasti mnogo je veći, a organizatori protesta nisu krili zadovoljstvo nakon što su protesti okončani.

"Mi smo tiho računali na 200.000 učesnika marša. U vagonima koje smo iznajmili bilo je skoro 20.000 ljudi. Za sada smo šokirani da je taj broj premašen", rekli su za poljski portal Onet organizatori marša.

Nakon što su demonstracije okončane, službeno se oglasila Građanska platforma, najveća opoziciona stranka u Poljskoj.

"Vidjelo smo vas ne samo u Varšavi već širom Poljske. Hvala vam što ste bili s nama uprkos svemu", rekli su.

Lider stranke Donald Tusk kratko se oglasio na Twitteru te je podijelio jednu od fotografija sa ulica Varšave.

"Bez riječi sam", poručio je.

Tokom protesta, Tusk je nekoliko puta ponovio kako je ovaj marš zapravo najveći skup u historiji demokratske Poljske.

"Da li zaista vrijedi tražiti razlike među nama. Na kraju krajeva, kako smo ovdje, želimo slobodnu, sigurnu Poljsku koja poštuje zakone. Želimo čisti i zelenu, samoupravnu Poljsku i želimo evropsku Poljsku. Poljska je ljubav. Ljubav prema zemlji, sunarodnicima i njenoj historiji. Nema Poljske bez ljubavi, solidarnosti i slobode", rekao je Donald Tusk.

Inače, u Poljskoj će se u jesen 2023. godine održati i parlamentarni izbori na kojima će se najveća bitka voditi upravo između Tuskove Građanske platforme i vladajuće konzervativne partije Pravo i pravda.