Za sve kriv tajni susret
57

Masovni antidesničarski protesti održani u Njemačkoj, poslana snažna poruka: "Nacisti, napolje"

V. K.
(Foto: EPA-EFE)
Hiljade građana okupilo se danas u Berlinu na velikim antidesničarskim demonstracijama koje su održane prvenstveno protiv njemačke desničarske stranke Alternativa za Njemačku (AfD).
Demonstracije su uslijedile nekoliko dana nakon što su objavljene informacije kako su predstavnici AfD-a održali tajni sastanak sa desničarskim ekstremistima.

Prema prvim informacijama u Berlinu se okupilo 25.000 građana, a učesnici skupa nosili su transparente s natpisima "Nacisti, napolje", "Vrijeme je za odbranu demokratije", "Stop AfD-u. Stop piromanima" i brojne druge.

Osim brojnih građana koji su prisustvovali skupu, demonstracijama su se pridružili i političari, prvenstveno kancelar Olaf Scholz i šefica diplomatije Annalena Baerbock.

"Stojim ovdje kao jedan od brojnih stanovnika Potsdama koji se zalažu za demokratiju i protiv starog i novog fašizma. Potsdam pokazuje svoje boje", rekla je Baerbock.

Osim Berlina veliki skup održan je i u Kielu gdje se okupilo oko 8.000 građana.

Protestna povorka krenula je od sjedišta AfD-a u ovom gradu te se završila na gradskom trgu.

"Potrebna nam je politika solidarnosti koja se jasno suprotstavlja fašizmu i zalaže se za raznoliko i demokratsko društvo. Za to su odgovorne sve stranke", rekao je organizator skupa Leon Martin.

Podsjetimo, brojni njemački mediji objavili su informacije o tome kako su pripadnici neonacističkih skupina održali sastanak sa AfD-om, a na kojem se pričalo o masovnim deportacijama iz Njemačke.

Prema istraživanju, Martin Sellner, dugogodišnji vodeći lik "Identitarnog pokreta" (IB), predstavio je koncept kojim bi milioni ljudi bili deportirani iz Njemačke u Afriku, uključujući njemačke državljane s migrantskom pozadinom.