Rusija
0

Masovna tuča lokalnog stanovništva i afričkih studenata

FENA
Foto: Pravda
Foto: Pravda
Policija u ruskom gradu Nižnji Novogorod prekinula je masovnu tuču lokanog stanovništva i afričkih studenata s Državnog fakulteta arhitekture i graditeljstva, koja se "održavala" u blizini studentskih domova.

Jake policijske snage jedva su razdvojile sukobljene, a najagresivniji su pritvoreni. Osim velike, u parku Puškin, u kojoj je sudjelovalo 50-ak studenta i podjednak broj lokalaca, u gradu je zabilježeno i nekoliko manjih tuča. Ruska agencija RIA Novosti prenosi kako je više osoba hospitalizirano, uglavnom zbog potresa mozga i povreda glave.

Policijski istražitelji sada pokušavaju otkriti šta je bio povod tuči i ko ju je započeo. Svjedoci tvrde da je sve započelo u kafiću uz park, kada su njega ušla dvojica afričkih studenata. Konflikt se iz kafića ubrzo prenio u park, pogotovo kada su obje strane dobile pojačanje u svojim prijateljima.

Policija je tek šturo objavila da su povod sukobu "ksenofobni osjećaji", kojih u Rusiji inače ne nedostaje pa je prošle sedmice u Petrogradu preminuo i najpoznatiji ruski glumac afričkog porijekla 59-godišnji Tito Romalio, kojeg je nasred ceste brutalno prebio 43-godišnji Rus.