Oduševljenje u Čileu
0

Mašina probušila tunel do rudara, rodbina slavi

Sarajevo-x.com
Spasilačke ekipe na oduševljenje svih prisutnih uspjele su u subotu probušiti stijene na dubini od 700 metara i tako probiti tunel do zarobljenih rudara.

Sirene su se oglasile i obavijestile rodbinu i druge spasioce da imaju razloga za slavlje. Zadovoljstvo je preplavilo cijelu naciju koja pažljivo prati dešavanja oko drame u rudniku San Jose.

Svi su potrčali do mjesta gdje mašina vrši bušenje, noseći čileanske zastave. Rođak jednog od rudara novinaru CNN-a na španskom je rekao: "Osjećam sreću. Osjećam mir. Strah je nestao."

Za tri do četiri dana počet će izvlačenje prvog od 33 rudara, nakon što inžinjeri utvrde trebaju li obložiti okno, kako bi se spriječilo urušavanje u toku samog procesa spašavanja.

Kapsula nazvana Phoenix potom će kliznuti niz tunel po prvog rudara. Prethodno će biti spušten eksploziv kojim će se proširiti otvor.

Rudari se u komori pod zemljom nalaze već ukupno 66 dana. Dosad su kontaktirali sa svijetom preko malene rupe kroz koju su im slali vodu, hranu i druge potrepštine.