Maroko
0

Marokancu 20 godina zatvora za napade u Madridu

FENA
Sud u Maroku osudio je Abdelilaha Ahriza na 20 godina zatvora zbog učešća u bombaškim napadima na madridskoj željeznici 2004. godine, koja su odnijela živote skoro 200 ljudi.

Ahriz (29) je u četvrtak proglašen krivim za učešće u kriminalnoj grupi koja je izvodila napade i prikupljala novac za terorističke aktivnosti, prenijela je marokanska novinska agencija MAP.

Marokanac je odbacio sve optužbe, uključujući i optužbu da je učestvovao u napadima na madridsku željeznicu, i njegov advokat je najavio da će uložiti žalbu.

Ahriz je posljednji Marokanac koji je osuđen zbog terorističkih napada u Madridu, jer je prije dvije sedmice još jedan Marokanac za isto djelo dobio 10 godina zatvora, podsjetio je BBC.

Ahriz je uhapšen u Siriji i prebačen je u Maroko, gdje ga je sud osudio na tri godine zatvora, a potom oslobodio zbog nedostatka dokaza.

On je ponovo uhapšen u februaru pošto su španske vlasti pronašle nove dokaze koji ga povezuju sa napadima.

Napadi na madridskoj željeznici izvedeni su 11. marta 2004. godine pošto je 10 bombi, sakrivenih u sportskim torbama, eksplodiralo u nekoliko putničkih vozova.Tada je poginula 191 osoba, a više od 1.800 ljudi je povrijeđeno.

Tri sedmice poslije napada, sedmorica muškaraca, uključujući dvojicu osumnjičenih, raznijeli su se eksplozivom u jednom stanu pošto im je policija ušla u trag.

Španski sud je za isti zločin prošle godine osudio dva Marokanca i jednog Španca na ukupno 42.924 godine zatvora za više optužbi koje su ih teretile.