Svijet
0

Maoisti povećali vođstvo

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Bivši maoistički pobunjenici Nepala sada imaju više mjesta nego ostale stranke zajedno, nakon historijskog izbora konstituirajuće skupštine u četvrtak, koja treba da transformira monarhiju u Republiku, objavila je u ponedjeljak izborna komisija.

Konstituirajuća skupština brojat će ukupno 601 poslanika imenovanog nakon kompleksnog načina glasanja, koristeći proporcionalni i većinski sistem izbora.

U subotu je izborna komisija objavila da su bivši pobunjenici krajnje ljevice vodili u 56 okruga od 102 u kojima je prebrojavanje u toku.

Svi delegati iz 240 imenovanih okruga na većinskim izborima bit će poznati za nekoliko dana, tim prije što treba ponovo glasati u stotinjak glasačkih ureda, a prebrojavanje mjesta namijenjenih za proporcionalan način izbora traži izvjesno vrijeme.

Na kraju, maoisti bi mogli dobiti između 30 i 40 posto mjesta, čime će jasno postati najmoćnija stranka, koja će doći do granice do ispod 50 posto, rekao je u nedjelju Rhoderick Chalmers iz Međunarodne krizne grupe, utjecajan krug za rješavanje konfliktnih situacija.

Ovi prvi izbori od 1999. treba da konsolidiraju mir zaključen s maostičkom gerilom prije godinu i po dana u himalajskoj kraljevini između Indije i Kine.