Svijet
0

Mandelino stanje nepromijenjeno

FENA
Nelson Mandela (Foto: AFP)
Nelson Mandela (Foto: AFP)
Stanje bivšeg južnoafričkog predsjednika Nelsona Mandele nije se promjenilo od poboljšanja registriranog tokom vikenda, saopćila je južnoafrička vlada, istovremeno negirajući medijske izvještaje da se heroju borbe protiv apartheida vratila upala pluća.

"Njegovo stanje je nepromijenjeno u odnosu na ono koje je javljeno jučer", izjavio je Reutersu glasnogovornik južnoafričkog predsjedništva Mac Maharaj.

Upitan da prokomentira izvještaj koji je NBC News postavio na svoju web-stranicu da 94-gopdišnji Mandela još pati od problema na plućima, Maharaj je izjavio: "Žalosno je što neki mediji plasiraju izvještaje o pogoršanju, što nije tačno".

Dobitnik Nobelove nagrade za mir primljen je u bolnicu zbog ponovnog pojavljivanja upale pluća, a ljekari su saopćili u subotu da su izvukli prekomjernu tečnost iz njegovih pluća i da on diše bez poteškoća.

To je bila treća posjeta bolnici u četiri mjeseca za Mandelu, koji je postao prvi crni južnoafrički predsjednik 1994. godine. Nije političiki aktivan gotovo jednu deceniju, ali je još uvijek cijenjen u domovini i širom svijeta, jer je predvodio borbu protiv apartheida i zalagao se za pomirenje.

Mandela ima historijat problema sa plućima koji datiraju iz vremena kada se zarazio tuberkulozom dok je bio politički zatvorenik. On je proveo 27 godina u zatvoru na otoku Robben i ostalim tamnicama zbog svojih nastojanja da svrgne vladu sa bjelačkom manjinom.