Svijet
0

Malta odbacila zahtjev Evropske komisije: Ne žele afričke imigrante

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Vlada Malte odbacila je zahtjev Evropske komisije da primi na svoju teritoriju afričke imigrante, spašene kod obala Libije.

Evropska komisija saopštila je ranije danas da je moralna obaveza Malte da prihvati imigrante na humanitarnim osnovama. Imigranti su spašeni sa broda kod obala Libije.

Među imigrantima je jedna povrijeđena ženska osoba, četiri trudnice i petomjesečna beba.

Malta je saopštila da je poručila kapetanu tankera "MV Salamis", koji je spasio imigrante, da nije imao dozvolu da uđe u teritorijalne vode ove države, te insistira da je odbijanje ulaza imigrantima u skladu sa međunarodnim propisima.

"Nema sumnje da je Malta zakonski u pravu", rekao je ministar unutrašnjih poslova Malte Manuel Maljija.

Medicinske službe Malte posjetile su danas imigrante na tankeru da provjere njihovo zdravstveno stanje i podijele hranu i vodu, nakon čega je vlada zaključila da nije potrebna evakuacija.

Tanker koji plovi pod zastavom "Liberije" bio je na putu od libijske luke Koms u pravcu Malte i u vrijeme kada je spasio afričke imigrante nalazio se 24 nautičke milje od Malte.

Vlada Malte saopštila je da je brod italijanske mornarice, koji je patrolirao u blizini, naredio tankeru da vrati imigrante u Libiju, što je kapetan odbio zbog "trgovinskih interesa".

Malta prima godišnje hiljade imigranata iz Afrike koji pokušavaju da se domognu Evrope.