Svijet
0

Malezijski Boeing je bio u pratnji ukrajinskih borbenih aviona i oboren je greškom

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Američki Business Insider je objavio informacije pouzdanih izvora koje govore da su dva ukrajinska borbena aviona Su-27 pratila Boeing 777 kompanije Malaysia Airlinesa nekoliko minuta prije nego što je putnički avion pogođen jednim ili više projektila, nakon čega je poginulo 298 osoba.

Još uvijek ima mnogo neodgovorenih pitanja kada je riječ o rušenju aviona Malaysia Airlines 17. jula u istočnom dijelu Ukrajine. Među njima je i pitanje da li je avion oboren greškom operatora SA-11 "Gadfly! (Buk) TELAR sistema, koji je ispalio jedan ili više projektila na putnički avion.

Operatori pomenutog sistema su mogli "pročitati" visinu i transponder i lako zaključiti da se radi o civilnom avionu na putu od Amsterdama do Kuala Lumpura u zračnom prostoru u istočnoj Ukrajini.

Postavlja se pitanje zašto bi veliki civilni avion zamijenili s manjim špijunskim avionom ukrajinske vojske.

Iranski ekspert za odbranu, Babak Taghvaee, vjeruje da je je greška nastala zbog činjenice da su malezijski Boeing 777 pratila dva vojna aviona iznad istočnog dijela Ukrajine. Taghvaee je inače uvijek dobro obaviješten i pouzdan izvor.

Nakon što je Taghvaee otkrio detalje o aktivnosti ukrajinskih zračnih snaga na forumu ACIG o ratu u Ukrajini, Business Insider ga je kontaktirao za više informacije.

"Kada je počela kriza na Krimu, ukrajinske zračne snage su prebacile šest aviona Su-27 u bazu Kulbakino. Od početka krize i intervencije ruske vojske, imali su zadatak da brane i osiguraju zemlju. Šest potpuno opremljenih aviona su bili u zraku, posebno kada su avioni ukrajinskih snaga bili iznad istočnog dijela Ukrajine. Kada je ruski MiG-29 oborio Su-25M1 16. jula, situacija je postala kritičnija nego ranije. Zbog toga je angažovano više Su-27 aviona kako bi se suočili sa ruskim MiG-ovima. Vjerujem da ova dva Su-27 aviona nisu izvodili standardnu vježbu tog 17. jula, Vjerujem da su bili u misiji HAVCAP (High Asset Value Combat Air Patrol)", rekao je Taghvaee.

Drugim riječima, otkako ruski presretači su oborili avion Su-25 ranije, Ukrajinci su ispraćali sve vojne i civilne avione iznad istočnog dijela Ukrajine, uključujući i avion Malaysia Airlinesa 17. jula.

Stoga je moguće da su operatori Buk-a pomislili da se radi o vojnom ukrajinskom avionu te su oborili Boeing 777, a da su prije toga zanemarili analizu koda transpondera i visinu.