Svijet
71

Malezijski avion sa 295 osoba pao na granici između Ukrajine i Rusije

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Malezijski putnički avion Boeing 777 srušio se u Ukrajini, blizu granice sa Rusijom, javio je Interfax. Prema riječima ukrajinskog ministra vanjskih poslova, nema preživjelih.

Citirajući izvore iz vazduhoplovstva, agencija je navela da je u avionu MH17 bilo 295 putnika i članova posade, te da je letio iz Amsterdama u Kuala Lumpur.

Reporter Reutersa sa mjesta događaja javio je da vidi spaljenu olupinu aviona i tijela uokolo.

Foto: EPA
Foto: EPA

Avion je trebalo da uđe u ruski vazdušni prostor u 17:20 sati po moskovskom vremenu, ali se srušio 60 kilometara od granice sa visine od 10.000 metara i pao na ukrajinsko tlo.

Vojni ekspert Dmitry Tymchuk je kazao je avion Malaysia Airlinesa pao sjeverno od Toreza u regionu Donjecka.

Agencija Interfax-Ukraina se pozvala na jedan izvor iz "ukrajinskih snaga reda" i dodala da je grupa spasilaca ministarstva za hitne situacije otišla na mjesto nesreće. Ovo područje kontrolišu proruski separatisti koji se bore protiv ukrajinske armije.

Malezijski avioprevoznik je potvrdio da se nesreća dogodila i uskoro se očekuje zvanično saopštenje.

Savjetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Anton Gerašenko kazao je da je avion oboren raketom zemlja-vazduh te da ga je pogodio projektil "buk". Ruski ambasador pri Ujedinjenim nacijama Vitalij Čurkin je novinarima u sjedištu UN-a u New Yorku kazao: "Rusija nije oborila ukrajinski borbeni avion kao što tvrdi Kijev. Mi to nismo učinili".

Ruski separatisti, koje se bore u istočnoj Ukrajini, odbacili su navode da su umiješani u obaranje avion, kao i to da posjeduju ovakvu vojnu opremu.

Državno vazduhoplovstvo Ukrajine je 8. jula zatvorilo vazdušni prostor za civilne letjelice nakon što je oboren jedan vojni avion.

Za sada nije poznato više detalja, kao ni uzrok ove nesreće, a pri spomenu kompanije Malaysia Airlines svijet se najprije sjeti neriješene misterije o nestanku aviona MH370 8. marta na liniji Kuala Lumpur - Peking.

Foto: EPA
Foto: EPA