Nađeno tri miliona pilula
0

Malezija: Zaplijenjena najveća količina droge u deceniji

FENA
Malezijska carina zaplijenila je opojna sredstva u vrijednosti od 18 miliona dolara pronađena u jednom brodskom kontejneru iz Indije, što je bila najveća količina narkotika zaplijenjena u posljednjih 10 godina, saopćili su u ponedjeljak zvaničnici.
Pronađeno je skoro tri miliona pilula nimetazepama u crnim plastičnim kesama sakrivenim među vrećama s duhanom za žvakanje i mirišljavim štapićima, izjavio je zamjenik generalnog direktora carine Matrang Suhaili.

Ovaj sedativ, koji se obično prepisuje za nesanicu ili poremećaje sna, ponekad se koristi za ublažavanje dejstva metamfetamina i drugih stimulativnih sredstava, a u Maleziji je ilegalan, navodi AP.

"Kontejner je dopremljen u Hong Kong, gdje je prebačen u drugi brod koji je stigao u malezijsku luku Klang 23. juna. Carinici su na osnovu dojave pretresli kontejner sedam dana kasnije i pronašli pilule", rekao je Matrang.

Privedena su četiri malezijska državljanina, uključujući jednu ženu i jednog muškarca iz Bangladeša.

"Ovo je najveća zapljena u posljednjih 10 godina. Nalazimo se u procesu pooštravanja zakona koji će nam dati veća ovlašćenja da pretresamo brodove i pratimo kretanje tereta. Takođe ćemo imati preliminarne informacije o brodovima 24 sata prije nego što pristanu u naše luke", kazao je Matrang.