Ugroženo pravo
3

Malezija poziva na akciju protiv Mete zbog blokiranja propalestinskog sadržaja

L. S.
Malezija će upozoriti TikTok i Metu zbog blokiranja propalestinskog sadržaja jer se smatra da su platforme društvenih medija ograničavale propalestinski sadržaj u cijelosti, povodom čega poziva na čvrstu akciju protiv ovakvih platformi društvenih medija.

Malezijski ministar komunikacija i multimedija Fahmi Fadzil izdat će upozorenje kompanijama društvenih medija Tiktok i Meta zbog navodnog blokiranja propalestinskog sadržaja na njihovim platformama,.

"Ako se ovo pitanje zanemari, neću oklijevati da zauzmem vrlo čvrst pristup i stav", rekao je Fadzil u objavi na X, ranije poznatom kao Twitter. Bez detaljnijeg objašnjenja, Fahmi je rekao da su mnoge stranke pozvale vladu da preduzme čvrste mjere protiv platformi društvenih medija zbog navodnog ograničavanja propalestinskog sadržaja.

Predstavnici Tiktoka i Mete nisu odmah odgovorili na zahtjeve za komentar. Fahmi, stoga, ističe da Malezijci imaju pravo na slobodu govora o palestinskoj stvari, dodajući da to pravo neće biti oduzeto.

Zabrinutost dolazi dvije sedmice nakon što je Fahmi rekao da TikTok nije u potpunosti poštovao malezijske zakone i nije učinio dovoljno da suzbije klevetnički ili obmanjujući sadržaj. TikTok je u odgovoru rekao da će preduzeti proaktivne mjere za rješavanje postavljenih problema.